Kosmonauti budou pít moč změněnou v pitnou vodu

New York - Kosmonauti na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS) budou brzy pít vodu, která se moderní metodou čištění získá z jejich moči. Jde o novou technologii, ke které se po dlouhém výzkumu dopracovaly laboratoře amerického vesmírného úřadu NASA.

Voda z nového systému má být údajně čistší než z vodovodního kohoutku. Zařízení v hodnotě 250 milionů dolarů bude na ISS fungovat do roka, teprve na podzim ho totiž do vesmíru dopraví raketoplán Endeavour, pak nejméně půl roku potrvá montáž.

Podobnou technologii vyvinuli už před 20 lety vesmírní odborníci v tehdejším Sovětském svazu, zařízení ale nikdy neopustilo Zemi. Důvodem byly obavy, že se kosmonauti budou takto upravené vody štítit.

Část vody na ISS už nyní pochází z nekonvenčních zdrojů, například zachycováním páry vznikající při praní nebo pocení. Používá se k tomu přístroj vyvinutý v Rusku.

Nový systém potřebuje NASA kvůli tomu, že voda je pro dopravu do vesmíru příliš těžká. Až počet členů posádky ISS stoupne příští rok ze tří na šest, zásobovat stanici dostatkem čerstvé vody už nebude možné.

Odpadní voda z nynější toalety i z nového záchodu, který rovněž dopraví na ISS raketoplán letos na podzim, projde v novém recyklačním systému destilací a šestistupňovým čištěním, včetně iodizace ke zničení mikrobů. Přístroj bude také nasávat vlhkost z ovzduší pocházející z dechu a potu astronautů a stejným způsobem ji zpracovávat. Recyklovaná voda se použije na toaletách, ale také v kuchyňce a umývárně. Odtud se znovu vrátí do recyklačního koloběhu.

Z tohoto zdroje by měla pramenit zhruba polovina vody, kterou kosmonauti spotřebují. Zbytek se bude muset jako dosud dovážet ze Země. Denní kapacita vody určené k pití a přípravě jídla je na ISS téměř sedm litrů na člověka.