Američané pošlou do Severní Koreje 500 tisíc tun jídla

Washington - Američané pošlou v průběhu nadcházejících 12 měsíců 500 tisíc tun potravinové pomoci do Severní Koreje. USA a KLDR uzavřely dohodu, která kromě dávek pomoci upravuje i dohled nad jejich rozdělováním.

Podle amerických úřadů tento krok nijak nesouvisí s posunem v jednáních o ukončení severokorejského jaderného programu. KLDR minulý týden přistoupila na požadavky Američanů a předložila jim seznam svých jaderných aktivit.

USA takový přehled přitom požadovaly už od konce loňského roku. Za jeho poskytnutí přislíbily spolu s Čínou, Ruskem a Japonskem pro Severní Koreu energetickou podporu.

V Severní Koreji podle Světového programu pro výživu trpí hlady nejméně čtvrtina obyvatel, což je asi 6,5 milionu lidí. Potraviny jsou v KLDR oproti loňsku až dvakrát dražší, na trhu jsou navíc i menší příděly.

Severní Korea není potravinově soběstačná, situaci ještě zhoršily loňské záplavy, většina sklizně totiž byla zničena. Zemi potravinami pravidelně zásobuje i Čína a Jižní Korea. Tyto dva státy ale své dodávky kvůli neshodám nedávno omezily.