Slovensko čeká školská reforma, Maďaři se bouří

Bratislava - Na Slovensku se připravuje reforma základního a středního školství. Mezi pedagogy však vyvolává rozpaky a kritiku. Platit má už od září, jenže zatím nikdo přesně neví, co bude obnášet. Chystané změny už způsobily první problémy. Předseda vládní Slovenské národní strany Ján Slota totiž označil uherského krále Štěpána na dosavadní učebnici maďarské menšiny za "maďarského šaška na koni v Budapešti".

Největší školská reforma od roku 1984 by měla pro slovenské žáky znamenat hlavně míň biflování a dva povinné cizí jazyky. Školy by navíc měly mít ve výuce větší volnost.

Podle nového zákona se má začít učit už za čtyři měsíce. Parlament ho však zatím neschválil. Učitelé tak nevědí, jak budou od září učit. „Je tu sice návrh, máme pracovní materiál, ale určitě ještě dojde k nějakým změnám,“ obává se učitelka Anna Remžíková.

Podle mnohých pedagogů je reforma šitá horkou jehlou. „Nevadí, že bude napětí a stres. Zákon spustíme,“ prohlásil slovenský ministr školství Ján Mikolaj.

Školy, které vyučují maďarským jazykem, žádají ministra, aby mohly dál používat alternativní učebnice. Podle nového zákona by se ale mělo učit pouze podle knih, které schválí vláda. Proti tomu se maďarští učitelé bouří, vidí to jako omezování přístupu k informacím.

Šéf Slovenské národní strany Ján Slota dokonce vyvolal roztržku, když označil uherského krále Štěpána na obalu maďarské učebnice za „šaška na koni“. Kvůli tomuto incidentu Budapešť zrušila plánované setkání premiérů Roberta Fica a Ference Gyurcsánye.

Školskou reformu má parlament schválit příští týden. Vládní koalice má v parlamentu většinu, očekává se tedy, že nový zákon bude bez problémů přijat.