EU nestihne do půlky června převzít správu Kosova

Brusel - Evropská unie dnes připustila, že pravděpodobně nestihne od OSN v polovině června převzít dohled nad Kosovem. Mluvčí mise EU v této bývalé srbské provincii však odmítl dohady, že by se zpoždění při rozmisťování unijních pracovníků mohlo prodloužit až na čtyři měsíce.

„Jsme si vědomi, že bude velmi obtížné, abychom byli 15. června rozmístěni a plně akceschopní,“ přiznal mluvčí unijní mise EULEX Victor Reuter.

Do Kosova, které v polovině února vyhlásilo jednostranně nezávislost, má přijít přes 2000 policistů, soudců, státních zástupců a celníků. Ti mají 15. června převzít pravomoci od kolegů z mise OSN (UNMIK).

UNMIK spravuje Kosovo od roku 1999, přenesení mandátu na EU však stále neschválila Rada bezpečnosti OSN. Tento krok blokuje Rusko, stálý člen RB s právem veta, který odmítá uznat nový stát na Balkáně a přítomnost EU v něm.

V Kosovu v současnosti začíná působit prvních 300 pracovníků EULEX. Mají novému státu pomoci zejména s budováním správního a bezpečnostního aparátu. Mise bude mít i určité výkonné pravomoci, které umožní evropskému personálu podílet se například na řešení případů souvisejících s organizovaným zločinem, korupcí a pátráním po válečných zločincích.