Lídr zimbabwské opozice Tsvangirai zůstává po odhaleném atentátu v exilu

Harare - Lídr zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai se dnes nevrátil zpět do vlasti, jak měl původně v plánu. Chtěl se zúčastnit předvolební kampaně před druhým kolem prezidentských voleb. Důvodem odkladu je podle mluvčího jeho strany Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) odhalená příprava atentátu.

„Dostali jsme z důvěryhodných zdrojů informaci, že na Morgana Tsvangiraie má být dnes spáchán atentát,“ cituje agentura Reuters mluvčího strany George Sibotshiwa. Proto bylo rozhodnuto návrat odložit na neurčito, řekl.

Předáci strany nyní konzultují situaci s bezpečnostními experty a regionálními představiteli. Podle mluvčího není zatím jasné, kdo je za údajným spiknutím proti Tsvangiraiovi, který je mimo Zimbabwe už měsíc.

Tsvangirai porazil v prvním kole voleb 29. března dosavadního prezidenta Roberta Mugabeho, ale nedostal nutnou nadpoloviční většinu hlasů, aby mohl být prohlášen ihned prezidentem. Rozhodnout musí opakované hlasování 27. června. Podle ústřední volební komise hlasovalo pro Tsvangiraie 47,9 procenta voličů a pro autokratického Mugabeho, který vládl tři desetiletí a v poslední době zemi přivedl k úpadku, se vyslovilo 43,2 procenta.

Tsvangirai zprvu odmítal zúčastnit se druhého kola voleb, protože byl přesvědčen, že vyhrál už v prvním kole a druhé není nutné. Posléze souhlasil s účastí ve volbách za podmínky, že do volebních místností budou mít volný přístup mezinárodní pozorovatelé a zástupci médií, aby zajistili svobodné a spravedlivé hlasování a zabránili ovlivňování výsledků.

Zimbabwská vláda však dnes odmítla požadavek opozice a mezinárodního společenství a uvedla, že nepozve na druhé kolo voleb další pozorovatele kromě těch, které už zařadila na seznam. První kolo voleb neměl možnost sledovat žádný západní pozorovatel. Zimbabwská vláda dala na vědomí, že nedovolí přítomnost pozorovatelů ze západních zemí a OSN, pokud nebudou zrušeny sankce vůči zemi, připomíná místní list The Herald.

V březnu se současně s prezidentskými volbami konaly i volby parlamentní. Mugabeho Vlastenecká fronta (ZANU-PS) v nich poprvé od získání nezávislosti v roce 1980 ztratila kontrolu v zákonodárném sboru. Mugabe v pátek na stranické konferenci označil výsledek voleb za katastrofální a zdůraznil, že nepředá moc opozici, kterou podle něho podporují ze zahraničí „nepřátelské živly“ mocných západních vlád a západní imperialisté.

Lidé v Zimbabwe doufají, že červnové volby pomohou ukončit politický a ekonomický chaos, v němž se země zmítá. Inflace dosahující 165.000 procent, 80procentní nezaměstnanost, chronický nedostatek jídla a pohonných hmot vyhání ze země tisíce lidí.