Bush se v Egyptě setkal s představiteli Palestinské samosprávy

Šarm aš Šajch - Americký prezident George Bush je na poslední zastávce v rámci cesty po Blízkém východě. V egyptském letovisku Šarm aš Šajch jedná postupně s prezidenty Egypta, Afghánistánu a Palestinské samosprávy. Palestince pohoršilo Bushovo vystoupení na oslavách 60.výročí vzniku Izraele. Podle nich se dostatečně nezasazoval o vytvoření samostatného palestinského státu.

Po schůzce s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem v egyptském letovisku Šarm aš-Šajch americký prezident uvedl, že Abbásovi řekl, že je „absolutně oddán“ práci s Palestinci a Izraelci na vytvoření palestinského tátu. „Dělám to ze dvou důvodů. Prvním je, že mi rve srdce, když vidím, jak obrovský potenciál palestinského lidu přichází vniveč. Je tu možnost ukončit utrpení na palestinských územích. Druhý důvod, proč jsem pro, spočívá v tom, že je to jediná cesta k trvalému míru,“ prohlásil Bush.

V Egyptě Bush čelí skepsi týkající se jeho angažmá v mírovém procesu, jehož výsledkem by měl být palestinský stát na území Izraele. Pochybnosti panují zejména v otázce, zda je možno dosáhnout tohoto cíle do ledna příštího roku, kdy Bush skončí v prezidentském úřadě. Jeho vystoupení v Izraeli vyvolalo u Arabů nevoli a pochybnosti, zda je americký prezident spravedlivý k oběma stranám.

V neděli se pak Bush chystá na mezinárodní ekonomické fórum, kde se sejde jordánským králem Abduláhem, s pákistánským premiérem Júsufem Rázou Gíláním a s představiteli irácké vlády.