Somálští piráti opět zaútočili, tentokrát na jordánskou loď

Nairobi/Ammán - Po francouzské a španělské lodi se tentokrát somálští piráti zaměřili na loď jordánskou. Unesli ji v somálských pobřežních vodách, které jsou nechvalně proslulé právě díky útokům pirátů. Za vrácení zajatých lodí a osob požadují výkupné. Jordánské ministerstvo dopravy potvrdilo dřívější informace, podle nichž piráti zaútočili na loď brzy ráno. Podle jordánského ministra dopravy Aláe Batajního ztratily úřady kontakt s plavidlem krátce po 08:00 SELČ.

„Domníváme se, že loď byla unesena,“ prohlásil Batajní. Upřesnil, že poslední kontakt s plavidlem byl navázán, když se nacházelo ve vzdálenosti asi 55 kilometrů od somálského pobřeží.

Loď Victoria, která patří rejdařství ze Spojených arabských emirátů, přepravovala asi 4200 tun cukru z Indie do somálské metropole Mogadišo. Cukr byl dánským darem Somálsku. Posádku plavidla tvořili především Pákistánci, Indové, Bangladéšané a Tanzanci.

Batajní také bez dalšího upřesnění oznámil, že jordánská strana již začala koordinovat postup s příslušnými místy, aby dosáhla osvobození posádky i lodi.

Pirátské únosy zahraničních lodí i s posádkou kvůli vyplacení výkupného jsou u somálského pobřeží poměrně časté a mezinárodní lodní přepravci označují tyto vody za velmi nebezpečné.

Vody podél somálského pobřeží patří mezi nejnebezpečnější na světě od počátku 90. let, kdy v Somálsku začala válka klanů a anarchie, což se odrazilo i na bezpečnosti námořní plavby. Somálští piráti jsou dobře vyzbrojení a vycvičení bojovníci, nezřídka napojení na místní silné klany. Často používají vojenské uniformy a také rychlé čluny vybavené satelitními telefony a navigačním systémem GPS.

Naposledy bylo u Somálska uneseno v polovině dubna španělské rybářské plavidlo s 26člennou posádkou. O týden později Madrid oznámil, že propuštění unesených lidí bylo dosaženo pomocí vyjednávání španělské vlády, majitelů lodi a zástupců únosců. Agentura AFP poté ale s poukazem na somálský zdroj napsala, že únoscům bylo vyplaceno výkupné v hodnotě 1,2 milionu dolarů (19,4 milionu Kč).

Počátkem dubna unesli jiní piráti posádku francouzské luxusní plachetnice. Po osvobození třicítky osob se francouzskému komandu podařilo asi polovinu zločinců zadržet. Únosci byli přepraveni do Francie, aby byli postaveni před soud.

Jen v roce 2007 unesli piráti ve vodách u Somálska přes 25 cizích lodí, a to navzdory hlídkovým plavidlům americké armády, která v oblasti operují.