Čína vyhlásila státní smutek nad oběťmi zemětřesení

Peking - Zemětřesení v Číně si již vyžádalo 32.477 potvrzených obětí. Zranění utrpělo téměr 200 tisíc lidí. Otřesy půdy o síle 7,9 stupně Richterovy stupnice srovnaly se zemí celá města v jihozápadní Číně a vláda se obává, že celková bilance katastrofy může překročit 50 tisíc obětí.

Čínská vláda dnes vyhlásila od pondělí třídenní státní smutek k uctění
obětí živelné pohromy. Ten přesně týden po zničujících otřesech ohlásí sirény, které se rozezvučí ve 14:28 místního času (8:28 SELČ); následovat bude tříminutové ticho. Smutek potrvá do středy. Po tuto dobu se nebudou pořádat žádné veřejné akce, vlajky budou staženy na půl žerdi. Přeruší se i běh štafety s olympijským ohněm. 

Čínští záchranáři dnes vyprostili na jihozápadě země živého člověka z trosek nemocnice, která se zřítila při pondělním zemětřesení. Muž, který podle agentury Nová Čína vyvázl ze sutin „jen mírně potlučený“, strávil v nedobrovolné pasti neuvěřitelných 139 hodin. V sobotu bylo z trosek jako zázrakem zachráněno dalších 63 osob.

Pátrání po přeživších však navzdory podobným příběhům o přežití téměř šesti dnů pod troskami provází rostoucí beznaděj. Záchranáři už mnohde neslyší žádné hlasy lidí, kteří ještě mohli zůstat naživu uvězněni pod sutinami. Úsilí se zřejmě již soustřeďuje na vyproštění a pohřbení mrtvých a omezení rizika epidemií. „Naše družstvo dnes vytáhlo z trosek deset mrtvol, které se už rozkládaly,“ uvedl jeden z vojáků, nasazených do záchranných prací.

Policie se také z bezpečnostních důvodů snaží zabránit lidem proniknout do oblastí, které byly minulé pondělí nejvíce postiženy zemětřesením o síle 7,9 stupně a stovkami následných otřesů. Místní činitelé se obávají, že by mohly způsobit zřícení dalších narušených budov a hrází. Následné otřesy ze soboty, až o síle 6,1 stupně, vyhnaly tisíce lidí z kymácejících se domů v Čcheng-tu. Toto správní středisko provincie S'-čchuan leží asi 200 kilometrů jižně od epicentra nových otřesů.

Podle Nové Číny nejsou dosud hlášeny žádné dodatečné škody či oběti.

Jako šíření poplašné zprávy označila v noci na dnešek Nová Čína informace o hrozícím protržení přehrady v provincii S˙-čchuan, jejíž nádrž se naplnila kvůli vytrvalým dešťům. Po zjištění, že hladina vody opět klesá, obnovily záchranářské týmy v záplavové zóně vyprošťovací práce. Oblast opustily tisíce vyděšených lidí, které k návratu nepřimělo ujištění úřadů, že jim povodeň nehrozí.

Úřední místa se rovněž snaží rozptýlit obavy o vliv zemětřesení na stav čínských jaderných zařízení; v postižené oblasti má Čína podle zahraničních zdrojů výzkumný reaktor, dva závody na výrobu jaderného paliva a dvě základny jaderných zbraní. „Všechna jaderná zařízení jsou v bezpečném stavu a pod kontrolou,“ ujistila Nová Čína.

Pěti milionům lidí, kteří přišli o střechu nad hlavou a žijí nyní v neutěšených hygienických podmínkách, hrozí epidemie. „Zajistit lidem potraviny a pitnou vodu a snažit se nastolit hygienu je klíčové, protože to tu směřuje k šíření nakažlivých nemocí,“ prohlásil představitel WHO v Číně Hans Troedsson.

Armáda zmobilizovala 150.000 vojáků, kteří pohřbívají mrtvé, odstraňují překážky na silnicích a přerozdělují potraviny a pitnou vodu. Čínské ministerstvo zdravotnictví v sobotu ujišťovalo, že rozsáhlé epidemie nehrozí. Avšak podle náměstka ministra zemědělství při zemětřesení zahynulo okolo 12,5 milionu kusů zvířat, jejichž rozkládající se těla by mohla otrávit vodní zdroje.