Afghánský novinář bude popraven za článek o právech žen

Kábul - Za urážku islámu čeká v Kábulu trest smrti jednoho mladého novináře. Mezinárodní organizace protestují, například Reportéři bez hranic se obrátili dokonce na prezidenta Hamída Karzáího. Žádají, aby novináře zprostil obvinění.

Třiadvacetiletý novinář Pervez Kambachš bojuje z cely smrti. Student z Balschské univerzity v Mazar-e-Šarifu psal pro týdeník Nový svět. Z internetu si stáhl materiály o roli a právech žen v islámské společnosti. Rozdával je také ostatním studentům. Podle místního soudu se dopustil rouhačství a šíření hanlivých informací. „Když mě příslušníci tajných služeb zatýkali, řvali na mě: 'Napsal jsi článek, který uráží islám',“sdělil médiím Pervez Kambachš.

Kamabachš obvinění popírá, tvrdí, že proti němu neexistují důkazy. Soud už pohrozil zatčením jakémukoli novináři, který by proti jeho odsouzení protestoval. „Kdybych ten článek skutečně napsal, trest smrti bych přijal s radostí. Mě ale odsoudili za něco, co jsem neudělal. To je šokující a nepřijatelné,“ vysvětlil Kambachš.

Konzervativní imámové trest vítají, mezinárodní humanitární organizace jsou naopak zděšené. Reportéři bez hranic se dokonce obrátili na prezidenta Hamída Karzáího, žádají, aby Kamabachše obvinění zprostil. Sám novinář se proti lednovému rozsudku odvolal k soudu vyšší instance.