Od dalajlamy dávali němečtí politici raději ruce pryč

Berlín - Jako horký brambor si němečtí političtí představitelé přehazovali tibetského duchovního vůdce dalajlamu během jeho čtyřdenní návštěvy země. Jako jediná členka vlády se s ním dnes sešla ministryně pro hospodářskou spolupráci a rozvoj. Dalajlamovu návštěvu ukončí podvečerní protibetské shromáždění v centru Berlína. Očekává se účast až 1500 stoupenců a sympatizantů Tibetu, k nimž by měl mít čtvrthodinový projev sám dalajlama, připraven je i hudební a kulturní program.

Tibetští představitelé žádají pro svou vlast větší autonomii a dodržování lidských práv Tibeťanů ze strany čínských úřadů. Čína však dalajlamu a jeho okolí obviňuje ze separatismu a z podněcování k násilnostem. Dalajlamova návštěva v Německu proto vyvolala spory nejen mezi koaličními stranami, ale i uvnitř stran samotných. Politici i podnikatelé se obávají zhoršení vztahů s Čínou, Německo je totiž jejím největším evropským obchodním partnerem.

Jako jediná členka vlády se s dalajlamou dnes setkala sociálnědemokratická ministryně pro pro hospodářskou spolupráci a rozvoj Heidemarie Wieczoreková-Zeulová. Sklidila za to kritiku od svých stranických kolegů.

Spolková kancléřka Angela Merkelová se s dalajlamou setkala loni v září, což vedle nevole koaličních sociálních demokratů vyvolalo i ostrou reakci Číny, která následně zrušila plánované čínsko-německé schůzky. Merkelová je nyní na summitu v Latinské Americe a prezident Horst Köhler ani ministr zahraničí Frank Walter Steinmeier dalajlamu nepřijali.

Jak uvedla berlínská zpravodajka ČT Hana Scharffová, tibetský duchovní vůdce je mezi Němci velmi populární, podle průzkumů dokonce populárnější než jejich rodák papež Benedikt XVI.