Chudí v JAR lynčují cizince - prý jim berou práci a domovy

Johannesburg - Při víkendových xenofobních násilnostech v Jihoafrické republice uprchlo z domovů už 6 000 cizinců. Na noc se před lynčem ukrývali na policejních stanicích a v kostelech. Nejméně 22 z nich násilníci zabili, policie zatkla dvě stovky útočníků. Odborníci varují, že protipřistěhovalecké násilí se pomalu mění v etnické.

V zemi žije pět milionů uprchlíků z okolních zemí, z toho tři miliony utekly ze Zimbabwe před režimem prezidenta Mugabeho. Ti obývají ty nejchudší čtvrti. Nemajetní Jihoafričané cizince obviňují, že jim berou práci, bydlení a že zvyšují kriminalitu. Nepokoje začaly ve čtvrti Alexandra a rozšířily se do Johannesburgu. Centrum města připomínalo chvílemi válečnou zónu.

V předcházejících dnech podle informací agentury Reuters docházelo k vraždám, znásilňování žen, rabování obchodů a vypalování obydlí.
Jihoafrické noviny přinesly fotku muže, kterého o víkendu dav zapálil.
Policie zatkla přes dvě stě útočníků. „Někteří lidé se schovali v různých budovách, které jim poskytují bezpečí. Část cizinců je ale stále na útěku a nepodařilo se nám je najít,“ informoval policejní mluvčí Veli Nhlapo.

Pro zemi, která se snaží vymanit se stínu apartheidu, je celá záležitost velmi nepříjemná, protože ukazuje vzrůstající nespokojenost a nepřátelství chudých. Prezident Thabo Mbeki už veřejně požádal o ukončení násilností. Právě jeho vláda ale nedokázala vytvořit více pracovních míst. Právě to totiž vedlo k současným násilnostem.

Násilí vzbuzuje obavy i proto, že v roce 2010 bude Jihoafrická republika hostit světový fotbalový šampionát.

Podle agentury Reuters je nepravděpodobné, že by násilí přinutilo uprchlíky ze Zimbabwe k návratu domů.