Kvůli změnám klimatu zahyne jeden pták z osmi

Bonn - Klimatické změny budou mít na svědomí jednu osminu světového ptactva. K tomuto závěru došel v pondělí Mezinárodní svaz pro ochranu přírody. Počet zástupců některých ptačích druhů prudce klesnul a bezprostředně jim hrozí vyhynutí.

Ohroženi jsou například vzácní drozdec galapážský a jespák lžícozobý, který rodí mláďata v severovýchodním Rusku a zimu tráví v jižní Asii. Výskyt těchto druhů se dramaticky snížil a hrozí, že brzy zcela zmizí z povrchu zemského. Konference OSN o biodiverzitě v Bonnu, která se koná od 19. do 30. května, vydala první den zprávu, že je nyní ohroženo 1226 ptačích druhů. Za tento rok přibylo do Červeného seznamu ohrožených druhů 8 nových, celkový počet se odhaduje na 10 tisíc druhů.

Dlouhodobá sucha a náhlé extrémní změny počasí vytvářejí nepříznivé podmínky v lokalitách, kde se ptáci vyskytují. Ke snižování počtu ptáků přitom dochází spíše na kontinentech než v ostrovních oblastech, kde to bylo doposud běžnější.

Konference vyzvala vlády, aby pro záchranu ptáků udělaly vše, co je v jejich silách, a ze změn klimatu obvinila zejména spalování fosilních paliv. Na konferenci se sešlo zhruba 4000 delegátů, aby prodiskutovali možnosti záchrany ohrožených druhů živočichů a rostlin.