Za poškozování přírody může v EU hrozit mnohamilionová pokuta či deset let vězení

Brusel/Štrasburk - Vysoká pokuta až 19 milionů korun či desetileté vězení by již brzy mohly v celé Evropské unii hrozit za vážné poškozování životního prostředí. Ve středu by měl Evropský parlament v prvním čtení schválit příslušnou legislativu. Za trestný čin by pak mělo být považováno veškeré záměrné protiprávní jednání, u něhož se dá předpokládat, že vážně poškodí zdraví lidí či poškodí vzduch, vody, rostliny či zvířata, a k němuž se někdo uchýlí záměrně nebo z vážného zanedbání. Konkrétně jde třeba o zamořování půdy, vod, nebo vzduchu radiací či o nelegální skladování jaderného odpadu.

Uvedené činy jsou sice v některých zemích trestným činem již nyní, ale někde se za ně udělují jen nízké pokuty. K tomu by již v budoucnu nemělo docházet. Směrnice o ochraně životního prostředí totiž sjednocuje právo napříč Evropskou unií. Členské státy sice budou mít nějaký čas na zavedení pravidel do své národní legislativy, zavést je ale musí, stejně jako u většiny ostatních směrnic.

Pro Česko by nová legislativa neměla přinést nějakou zásadnější změnu. Podle Evropské komise totiž Česká republika spolu s Německem a Finskem patří mezi státy, které nejlépe uplatňují sankce proti lidem či společnostem poškozujícím životní prostředí. Naopak nejhorší jsou v tomto ohledu Itálie, Kypr a Malta.

Poprvé se podobný návrh směrnice v Evropské unii objevil v roce 2001, kdy jej ovšem zamítly členské státy s tím, že do této oblasti nespadají unijní pravomoci. Evropský soudní dvůr nicméně o čtyři roky později rozhodl o opaku, a komise tak loni přišla s novým návrhem, který si získá nejspíš podporu celé unie.

Vydáno pod