Británie bude pokračovat ve výzkumu hybridních embryí

Londýn - Dolní komora britského parlamentu povolila používání hybridních embryí. Vědci do zvířecího vajíčka vloží lidskou DNA. Čtrnáct dnů pak pěstují kmenové buňky použitelné pro lidský organizmus. V těle se následně přemění na jakýkoli jiný typ buněk. Jejich transplantace pomáhá například nemocným leukémií nebo rakovinou kostní dřeně. Rozhodnutí britského parlamentu znamená, že země bude nadále průkopníkem v oblasti výzkumu kmenových buněk. Podobný výzkum je zakázaný například v Austrálii, Francii, Německu a Itálii.

Britský premiér Gordon Brown výzkum schvaluje, proti jsou však někteří římsko-katoličtí členové vlády. „Chceme-li pokračovat ve výzkumu kmenových buněk a přinést nové léky milionům lidí, věřím, že jsou hybridní embrya nezbytná,“ dodal Brown ve svém novinovém článku. Politici se v tomto případě rozhodovali nikoliv podle stranických linií, ale podle svého vlastního svědomí.

Někteří vědci soudí, že jim výzkum kmenových buněk s využitím hybridních embryí pomůže objevit léky například na Parkinsonovu chorobu. Jiní vědci a náboženští vůdci však upozorňují na etické problémy s tím spojené a jeden kardinál dokonce nazval výzkum „frankensteinovskou vědou“.