Americké stíhačky údajně narušily vzdušný prostor Venezuely

Caracas - Venezuela dnes obvinila Spojené státy, že narušily její vzdušný prostor. Americké stíhačky podle venezuelského ministra obrany Gustava Rangela o víkendu přeletěly nad dvěma karibskými ostrůvky, což Caracas označuje za provokaci připravenou společně se sousední Kolumbií. Už v sobotu Venezuela obvinila kolumbijskou armádu, že jejích 60 vojáků vstoupilo na venezuelské území. Kolumbie to ale popřela.

Podle venezuelské vlády vstoupil americký letoun do venezuleského vzdušného prostoru nad ostrovem Orchila a jedním sousedícím ostrůvkem asi 120 kilometrů od pevniny. Na Orchile je vojenská základna a rezidence prezidenta Huga Cháveze. Venezuelské ministerstvo zahraničí si pozvalo amerického velvyslance v Caracasu, aby incident vysvětlil. Americké ministerstvo obrany prohlásilo, že respektuje suverenitu Venezuely, a přislíbilo, že obvinění prošetří. Podle Pentagonu mohlo jít o navigační chybu letounu.

Mezi Venezuelou a Kolumbií panuje napětí kvůli údajné podpoře Venezuely levicovým kolumbijských povstalcům z hnutí FARC. Kolumbijská armáda při pronásledování těchto levicových rebelů pronikla v březnu také na území sousedního Ekvádoru. Vyvolalo to napětí, které vyostřil prezident Chávez vysláním několika tisíc vojáků ke společným hranicím.

Vydáno pod