Týden po zemětřesení v Číně byli zachráněni tři lidé

Peking - Čínské úřady zvýšily oficiální počet mrtvých, kteří zahynuli při zemětřesení, na 39 a půl tisíce. Dosud udávaly 34 tisíc. Záchranáři osmý den po otřesech vysvobodili z trosek tři živé lidi. Desítky tisíc lidí v čínské provincii S'-čchuan večer odešly ze svých domovů kvůli varování seizmologů, že oblast může zasáhnout další zemětřesení o síle 6 až 7 stupňů Richterovy stupnice. Na místo dnes dorazily zdravotnické týmy z Ruska a Japonska.

Navzdory nebezpečí z dalších otřesů čínští záchranáři dnes po 179 hodinách vyprostili z trosek továrny živého 31letého muže. Továrna se před týdnem zřítila po ničivém zemětřesení na jihovýchodě Číny. Už v pondělí večer se podařilo zachránit horníka, který strávil v sutinách 170 hodin. Jeho stav je podle agentury Nová Čína stabilizovaný.

Důchodkyně přežila 195  hodin pod sutinami

Ve městě Pcheng-čou záchranáři vyprostili asi šedesátiletou ženu, která pod troskami strávila 195 hodin, tedy více než týden. Přežila jen díky tomu, že mohla pít dešťovou vodu protékající troskami. Při vyproštění byla při vědomí a byla převezena do nemocnice. Utrpěla jen zlomeninu kyčle a měla několik modřin na obličeji

Noční varování před hrozícími následnými otřesy v oblasti silně poškozeného města Wen-čchuan vyvolalo mezi obyvatelstvem paniku a řadu lidí přimělo k odjezdu z ohrožené oblasti. Další lidé strávili noc na otevřených prostranstvích. Už v sobotu tisíce lidí ve městě Pej-čchuan utekly do hor ve strachu, že se protrhne vodní nádrž.

Dorazili zahraniční zdravotníci

Do správního centra S'-čchuanu Čcheng-tu dnes dorazil ruský zdravotnický tým s mobilní nemocnicí. V provincii ode dneška působí i
japonští zdravotníci a v nejbližších dnech by podle čínského Červeného
kříže měli přijet i lékaři z Německa a z Itálie. 

Čína v pondělí zahájila třídenní státní smutek na památku obětí. Do středy se nebudou pořádat žádné veřejné akce a vlajky budou staženy na půl žerdi. Přeruší se i běh štafety s olympijským ohněm.

Otřesy z 12. května pohřbily v sutinách přes 71 tisíc lidí. Z desítek následných otřesů jich víc než dvacet přesáhlo pátý stupeň Richterovy škály.

Oficiální statistika zatím uvádí potvrzených 34 073 mrtvých a přes 200 tisíc zraněných. Přes riziko dalších otřesů a sesuvů půdy, které v posledních dnech pohřbily na dvě stovky záchranářů, pokračuje intenzivní odklízení trosek a hledání obětí. Přímé ekonomické škody zemětřesení Čína odhadla na 67 miliard jüanů.

Zemětřesení zavalilo 32 zdrojů radiace, 30 je již vyproštěno

Čína dnes přiznala, že zemětřesení zavalilo pod troskami celkem 32 zdrojů radioaktivního záření. Pod takové zdroje je zahrnuto vše od jaderných elektráren až po zcela drobné materiály pro vědecký výzkum nebo zdravotnická zařízení. Žádné nebezpečí od zasažených zdrojů ale údajně nehrozí. Všechny zdroje až na dva, tedy 30, byly již vyproštěny, a zbývající dva byly lokalizovány a budou brzy přesunuty na bezpečné místo, oznámila agentura Nová Čína. Podle francouzských odborníků nebyly v S'-čchuanu komerční jaderné elektrárny, ale zato tam byla rozsáhlá vojenská zařízení na výzkum jaderných zbraní.

  • Šedesátiletá žena, která ve městě Pcheng-čou přežila 195 hodin pod sutinami po zemětřesení v Číně. autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/228/22768.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/3/226/22597.jpg