„Nacistický dozorce“ Demjanjuk se deportaci na Ukrajinu nevyhne

Washington - Americký Nejvyšší soud zamítl odvolání Johna Demjanjuka proti deportaci. Muž byl obviněn z toho, že za druhé světové války působil jako dozorce v nacistickém vyhlazovacím táboře. Osmaosmdesátiletý muž, který se narodil na Ukrajině, žije ve Spojených státech od padesátých let. V osmdesátých letech byl v Izraeli odsouzený k smrti, ale verdikt byl později zrušen.

Demjanjuk se poté vrátil do Spojených států, které ho obvinily ze lži, když v dotazníku pro imigrační úřad zamlčel fakt, že za druhé světové války pracoval pro nacisty. Spojené státy muže zbavily občanství a Nejvyšší soud teď zamítl jeho odvolání proti deportaci. Není jisté, jestli ho nějaká země bude ochotná přijmout nebo soudit za válečné zločiny.

Demjanjuk vždy trval na tom, že byl za války nacisty vězněn, a popíral, že by pro ně pracoval. Jeho právníci během procesu poukazovali na fakt, že pokud bude Demjanjuk deportován na Ukrajinu, hrozí mu mučení.

V roce 2002 americký imigrační úřad prohlásil, že má dostatek důkazů, že John Demjanjuk byl dozorcem v několika koncentračních táborech, a zbavil ho občanství. Vězni ve vyhlazovacích táborech prý Demjanjukovi přezdívali „Ivan Hrozný“.