Do úřadu nastoupil nový tchajwanský prezident

Tchaj-pej - Nový tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou dnes složil slavnostní přísahu a oficiálně nastoupil do úřadu. V inaugurační řeči vyzval sedmapadesátiletý Ma Jing-ťiou k posílení vztahů s Pekingem, vyloučil však jednání o možném sjednocení Tchaj-wanu a Číny. Člen nacionalistického Kuomintangu, bývalý primátor tchajwanské metropole a absolvent Harvardovy univerzity ve funkci nahradí dosavadní hlavu státu Čen Šuej-piena.

Nový prezident vyzval k normalizaci hospodářských a kulturních vztahů s Pekingem. „Naším cílem je dosažení míru mezi zeměmi na obou stranách (Tchajwanského) průlivu a udržování regionální stability,“ řekl. Ma Jing-ťiou se také distancoval od úsilí svého předchůdce o formální vyhlášení nezávislosti na pevninské Číně, odmítl nicméně jakákoli jednání o sjednocení s ní. „Naše politika bude vycházet z principů odmítání suverenity, odmítání sjednocení a odmítání použití síly,“ prohlásil. Vyzval rovněž Peking, aby zastavil soupeření na mezinárodní scéně, kde se obě země snaží získat diplomatické uznání jako jediný zástupce Číny.

Tchaj-wan uznává 23 převážně malých zemí z Latinské Ameriky, Afriky a Oceánie, zatímco pevninskou Čínu 171 států včetně světových velmocí. Tchaj-wan se v roce 1949 po vítězství komunistů v kontinentální Číně stal útočištěm nacionalistů z Čankajškova Kuomintangu. Čínská lidová republika (ČLR) na pevnině i Čínská republika na Tchaj-wanu se pokládají za legitimní představitele čínského národa. Peking ovšem považuje Tchaj-wan za „dosud neosvobozenou“ provincii ČLR, odmítá jakékoli kroky ostrova směřující k nezávislosti a slibuje, že ho přivede zpět pod svou vládu, a to i s pomocí síly, bude-li to nezbytné.

Ma Jing-ťiou, prezidentský kandidát strany Kuomintang
Zdroj: ČT24