McCain a Obama se na dálku hádají o Kubě a Íránu

Washington - Přestože demokratické primárky ještě neskončily, střety o politické postoje se v posledních dnech odehrávají už jen mezi demokratickým senátorem Barackem Obamou a republikánským kandidátem Johnem McCainem. Veterán McCain se zaměřuje především na zahraničněpolitické názory svého pravděpodobného rivala v listopadových volbách. V pondělí ho kritizoval za to, že údajně zlehčoval hrozbu Íránu a dnes hodlá odsoudit jeho ochotu uvolnit sankce proti Kubě.

Obama dříve prohlásil, že by se sešel s vůdci zemí nepřátelských Spojeným státům, jako jsou Írán, Severní Korea, Venezuela a Kuba. O víkendu pak prohlásil, že „Írán, Kuba, Venezuela jsou ve srovnání se Sovětským svazem drobné. Neohrožují nás tak, jako nás ohrožoval Sovětský svaz. A přitom jsme byli ochotni jednat se Sovětským svazem v době, kdy tvrdil: 'Vymažeme vás z planety'.“

„Taková prohlášení ukazují, jak hluboce je senátor Obama nezkušený a jak lehkomyslný má úsudek,“ kontroval v pondělí v Chicagu McCain. „Pro amerického prezidenta to jsou velmi závažné nedostatky.“

Írán je vážnou hrozbou, ale Sovětský svaz měl tisíce jaderných zbraní a Írán nemá ani jednu, reagoval v pondělí Obama a připomněl, že íránská hrozba vzrostla v důsledku americké války v Iráku. „Nejvíce na válce v Iráku, která nikdy neměla být vedena, vydělal Írán. A John McCain chce v této neúspěšné politice pokračovat,“ řekl Obama.

McCain kritizuje Obamu i za to, že chce nejen jednat s představiteli komunistické Kuby, ale také uvolnit americké sankce vůči ostrovu. Podle McCaina je to „nejhorší možný signál kubánským diktátorům“. V případě zvolení bude McCain „tlačit na kubánský režim, aby bezpodmínečně propustil všechny politické vězně, legalizoval všechny politické strany, odbory a svobodná média a aby naplánoval volby s mezinárodními pozorovateli“.