V Iráku pokračuje soud s Tárikem Azízem

Bagdád - V Bagdádu po třítýdenní pauze pokračuje proces s bývalým ministrem zahraničí Tárikem Azízem. Tým francouzských a italských právníků, který ho měl přijet hájit, ale nedostal vstupní víza. V soudní síni není ani Azízův hlavní advokát Badía Árif, který pobývá v Jordánsku a pro cestu do Iráku nedostal dostatečné bezpečnostní záruky. Azíz je připraven se obhajovat sám.

Azíz, který byl v Saddámově vládě jediný křesťan, je obviněn v souvislosti se smrtí 42 obchodníků, které dal režim Saddáma Husajna v roce 1992 popravit za údajné předražování zboží v době, kdy OSN proti Iráku uplatňovala sankce. Azíz obvinění odmítá. Spolu s ním je souzeno sedm dalších představitelů někdejšího iráckého režimu. Celkově je to už čtvrtý velký proces proti bývalým iráckým prominentům.

Árif žádal, aby byl proces z bezpečnostních důvodů přesunut do oblasti iráckého Kurdistánu. Další členové obhajoby si přejí, aby se konal úplně mimo irácké území.

Azíz dnes v prvním prohlášení před soudem řekl, že jde o „spiknutí“ proti němu. „Vím, že je to komplot, že jde o věc osobní odplaty, protože lidé, kteří dnes vládnou v Iráku, se mě pokusili zabít 1. dubna 1980 před stovkami osob, ale marně,“ citovaly agentury Azíze. Obžalovaný narážel na pumový atentát spáchaný údajně šíitskými aktivisty při shromáždění v Bagdádu, při němž byl zraněn. Azíz zároveň prohlásil, že je hrdý na to, že byl členem strany Baas Saddáma Husajna.

Dnes dvaasedmdesátiletý Azíz byl po invazi v roce 2003 na seznamu hledaných osob a Američanům se sám ještě téhož roku vzdal. Byl několikrát hospitalizován a rodina si přeje, aby byl ze zdravotních důvodů osvobozen. Azízův syn také poukázal na irácký zákon, který předpokládá, že je-li osoba zadržována rok bez vznesení obvinění, musí být propuštěna.

Soudnímu řízení předsedá Kurd Raúf Rašíd Abdar Rahmán, který vedl také poslední část procesu se Saddámem a v roce 2006 nad ním vynesl rozsudek smrti.

Sedm iráckých politiků před soudem
Zdroj: ČT24
Vydáno pod