Google začal ve virtuálních městech mazat obličeje lidí

Praha - Americký internetový vyhledávač Gogole začal rozostřovat obličeje lidí, které jsou k vidění díky populární aplikaci Street View, nadstavbě populárních Google Maps.

K rozmazávání obličejů donutily americký gigant stížnosti některých obyvatel, kteří byli vyfotografováni při choulostivějších situacích. „Jedna paní si například stěžovala, že jí někdo vyfotil, jak se opaluje na pláži. Obličej dalšího člověka byl zase zachycen, když vycházel ze sex shopu,“ říká počítačový odborník Jiří Donát.

Google udělal ústupek v podobě algoritmu, který maže tváře všech lidí. Jejich těla i vše ostatní ale zůstane. „Problém ovšem je, že kromě tváře se občas smaže i něco jiného. Googlu to ale nevadí, protože než aby vypnul celou aplikaci, nechá to raději takhle,“ tvrdí Donát. Podle něj se celý algoritmus do doby, než Google rozjede Street View i v Evropě, vyladí.

V Evropě by ale mohl Google narazit na ochranu práv osobnosti. Evropská unie se už totiž dala slyšet, že Street View nejspíše není v souladu s některými zákony členských zemí. Již dříve se nerozšířenější internetový vyhledávač potýkal s problémem zobrazování vojenských základen. Z takových snímků totiž vznikaly dokonalé mapy, díky čemuž hrozilo bezpečnostní riziko.

V budoucnosti by se zobrazováním obličejů konkrétních lidí mohly vznikat další problémy. Jiří Donát upozorňuje, že Street View není jedinou podobnou aplikací na internetu, která zobrazuje virtuální města.