Světová banka zpustošené Barmě nepomůže

Rangún - Světová banka neposkytne finanční pomoc Barmě, která bojuje s následky cyklonu Nargis. Země totiž stále nesplatila půjčku z roku 1998. V Barmě mezitím trvá státní smutek za 78 tisíc obětí cyklonu. Pomoc se podle OSN dostala zatím jen k půl milionu lidí, další dva miliony čekají marně.

Barmská státní média dnes naopak citovala premiéra Thana Šweie, podle něhož vláda dokázala uspokojit základní potřeby lidí v zasažených regionech a nyní zahájí fázi obnovy. Nejvyšší představitel junty po pondělní návštěvě v nejhůře postižené oblasti delty řeky Iravadi prohlásil, že „vláda pohotově provedla záchranné práce“ a pro postižené Barmánce zajistila jídlo, přístřeší i zdravotní péči.

Junta v pondělí oznámila, že umožní do země vstup zahraničním humanitárním pracovníkům. Kromě záchranářů pustí ve středu do Barmy i generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna, který chce v neděli uspořádat dárcovskou konferenci.

V iravadské deltě nadále prší, což komplikuje přístup do řady míst. Podle Červeného kříže by však déšť mohl vyřešit akutní nedostatek pitné vody - Barmánci totiž mohou do plastových nádob nachytat dešťovou.