Slovinsku hrozí žaloba kvůli dálničním známkám

Vídeň - Chystané zavedení dálničních známek na Slovinsku je terčem kritiky Sdružení evropských autoklubů (EAC), které dokonce zvažuje podání žaloby. Pro řidiče osobních aut a motocyklů totiž budou od 1. července k dispozici pouze roční nebo půlroční známky. EAC požaduje, aby Lublaň zavedla také známky desetidenní nebo měsíční.

Podle EAC Slovinsko omezenou nabídkou dálničních známek porušuje evropské právo. Sdružení argumentuje případem z Rakouska, kdy Evropská komise donutila Vídeň zavést desetidenní známky, ačkoli Rakousko nabízelo nálepky s platností na dva měsíce.

Slovinská vláda si od zavedení dálničních známek slibuje především odstranění kolon, které se tvoří u současných mýtnic. Roční známka bude stát 55 eur (1400 korun), půlroční 35 eur (900 korun); pro motocyklisty bude pouze roční nálepka, za niž zaplatí 22,50 eura (zhruba 570 korun). Roční či půlroční známka by podle EAC výrazně prodražily průjezd Slovinskem pro turisty mířící k Jaderskému moři. Pro nákladní vozidla bude i nadále zachován současný výběr dálničního poplatku na mýtnicích.

Slovinský kabinet odhaduje, že by prodejem známek mohl ročně získat okolo 20 milionů eur (přes půl miliardy korun). Vybrané peníze chce investovat do rozšíření dálniční sítě, kterou v současnosti tvoří 400 kilometrů komunikací. Na nich se nyní mýtné vybírá na 27 místech. Dálniční známky budou ve Slovinsku platit pouze dočasně, než začne fungovat satelitní mýtný systém. Pro nákladní automobily nad 3,5 tuny má být zaveden od srpna příštího roku, pro ostatní vozidla od konce roku 2010.