Europoslanci už zřejmě nebudou moci zaměstnat příbuzenstvo

Brusel - Kancelář Evropského parlamentu dnes odsouhlasila nařízení, podle něhož už europoslanci nebudou moci zaměstnávat své příbuzné. Porušení zákazu by pro zákonodárce znamenalo zastavení finančních prostředků a náhradu ušlých peněz.

Rozhodnutí kanceláře Evropského parlamentu, která má na starosti chod celé instituce, následovalo po nedávném skandálu se zneužíváním peněz pro asistenty poslanců. Zákaz by mohl začít platit po volbách do europarlamentu napřesrok v červnu. Do té doby jej musí odsouhlasit Evropská komise a členské státy EU.

Každý europoslanec má k dispozici na odměňování spolupracovníků ročně v přepočtu téměř 4,5 milionu korun. Příbuzné jako asistenty zaměstnávají mimo jiné čeští europoslanci Jana Bobošíková či Petr Duchoň.

Skandál se zneužíváním peněz pro asistenty rozpoutalo zveřejnění interní zprávy parlamentu, jejíž útržky na svých internetových stránkách zveřejnil nizozemský europoslanec Paul van Buitenen. Na povrch vyplynulo, že poslanci nejenže zaměstnávají nekvalifikované rodinné příslušníky, ale v jednom případě například nejmenovaný poslanec vyplatil svému asistentovi vánoční bonus ve výši devatenáctinásobku měsíčního platu.