Senátor Kennedy má zhoubný nádor na mozku

Washington - Americký demokratický senátor Edward Kennedy má zhoubný mozkový nádor. Oznámili to dnes jeho ošetřující lékaři poté, co byl 76letý mladší bratr zavražděného prezidenta Johna F. Kennedyho v sobotu hospitalizován po vážném záchvatu s podezřením na mrtvici.

Na gliom přišli lékaři při následném vyšetření. Pacient bude podle nich muset podstoupit chemoterapii a radioterapii. Podle vědců je v USA každoročně gliom diagnostikován u 20 000 lidí, z nichž polovina umírá do 18 měsíců. Lékaři dnes oznámili, že Kennedy je v dobré kondici, přesto zůstane ještě několik příštích dnů v massachusettské nemocnici.

Člen známé americké politické dynastie je bratrem někdejšího prezidenta USA Johna F. Kennedyho zavražděného v roce 1963 a senátora Roberta Kennedyho, který se stal obětí atentátu o pět let později. Edward se také o prezidentský úřad v roce 1980 ucházel, jeho strana ale nakonec dala přednost Jamesi Carterovi. Do Senátu byl Edward Kennedy zvolen poprvé již v roce 1962. V nynější předvolební kampani na úřad amerického prezidenta podporuje Baracka Obamu.