Ve Francii byl zadržen šéf hnutí ETA

Bordeaux - V noci na dnešek francouzská policie ve spolupráci se španělskými kolegy zadržela ve městě Bordeaux na jihozápadě Francie Javiera Lópeze Penu alias "Thierryho". Ten je údajně hlavním vůdcem baskického separatistického hnutí ETA. Zatčeni byli i tři další členové organizace.

Při razii v úterý po jedenácté hodině večer v bytě poblíž bordeauxského nádraží se ani jeden z členů španělské organizace nestavěl policii na odpor, přestože všechny čtyři osoby byly ozbrojeny. Zatčeni byli kromě Peny také Ainhoa Ozaeta Mendiondo, Igor Suberbiola a Jon Salaberria.

Španělský ministr bezpečnosti Alfredo Pérez kvůli zatčení přerušil návštěvu Afriky a ještě dnes se vrací ze Senegalu do Španělska. Podle něj jde v případě Thierryho se vší pravděpodobností o osobu, která má uvnitř ETA největší politickou a vojenskou váhu.  Ministr zároveň oznámil, že v souvislosti s tímto zásahem byly zatčeny ještě dvě osoby. Jde o Francouze, který má spojitost s bytem, kde byli údajní teroristé zatčeni, a který byl zadržen ve Francii. Kromě toho byl dnes ráno ve španělském Baskicku zatčen José Antonio Barandiaran, bývalý starosta města Andoian za separatistickou stranu Euskal Herritarrok, předchůdkyni zakázaného politického křídla ETA, strany Batasuna.

López Pena je považován za politického lídra hnutí ETA, které má od prvního útoku v roce 1968 na svědomí životy více než 830 lidí. Jeho zadržení je prý nejhorší ránou pro hnutí ETA od roku 2004, kdy bylo zadrženo tehdejší číslo jedna organizace - Mikel Albizu Iriarte, přezdívaný Antza.

Vedení politického aparátu nelegální organizace se padesátiletý Thierry ujal v roce 2006, v době vyjednávání separatistů a socialistické vlády premiéra Josého Luise Zapatera, které nakonec skončilo nezdarem.

Thierry, nazývaný též Pierre či Marcel, se od roku 1983 skrýval před zákonem. Španělské ministerstvo bezpečnosti soudí, že je jedním z těch, kdo nesou zodpovědnost za atentát na madridském letišti z prosince 2006, při němž přišly o život dvě osoby. Atentát narušil příměří, které ETA vyhlásila v březnu téhož roku. Od té doby si její atentáty vyžádaly přes dvě desítky lidských životů. Thierry se v roce 2006 rovněž přímo zúčastnil rozhovorů mezi ETA a španělskou vládou a údajně měl rozhodující podíl na tom, že bylo příměří přerušeno.

Premiér Zapatero v úterý odmítl plán baskické regionální vlády na uspořádání referenda o budoucnosti Baskicka.