New Orleans se bojí, že dopadne jako Barma

New Orleans - I když Louisiana prožívala v posledních dvou letech klidné období, co se týká hurikánů, příznivé počasí nemusí trvat věčně. Někteří místní představitelé kritizují vládu za to, že dost nepospíchá s výstavbou zábran proti záplavám, a v oblasti tak každoročně hrozí podobná katastrofa, k jaké došlo v roce 2005. Hurikánová sezona přitom začíná již 1. července.

Hurikán Katrina v srpnu 2005 zdecimoval celé město a vyžádal si 1500 obětí. Na pobřeží se od té doby budují hráze a zdi proti povodním, jejich kompletní dokončení ale bude trvat roky. Místní představitelé si stěžují, že vláda zatím neprovedla dostatečná opatření, která by město uchránila před tak velkými vlnami, jaké v květnu zdevastovaly Barmu. 

New Orleans je ohroženo jednak kvůli svému umístění v deltě řeky Mississippi, jednak přilehlým jezerem Pontchartrain, které se před dvěma lety přelilo a zaplavilo město. I když je New Orleans v současnosti chráněno mnohem lépe, stoletá bouřka, která přišla před dvěma lety, by ho zdevastovala znovu. Výstavba potřebných ochranných zdí potrvá ještě minimálně tři roky.