Kubáncům se vyplatí mít strýčka v Americe - dostanou mobil

Washington - Kubánci se mohou v posledních týdnech radovat ze vstřícných kroků své vlády, která jim nově umožňuje nakupovat spotřební elektroniku - a ti šťastnější dokonce ještě nějaké to peso ušetří. Americký prezident George Bush totiž povolí občanům USA posílat mobilní telefony příbuzným na Kubu. Souhlas prezidenta je nutný kvůli hospodářskému embargu, které USA uplatňují vůči komunistickému ostrovu již desítky let.

Bílý dům ale upozorňuje, že vstřícná gesta rozhodně neznamenají uvolnění embarga. Podle mluvčí Dany Perinové už nyní smějí Američané posílat svým příbuzným na Kubu dárkové balíčky, změna je tedy pouze v tom, že do nich nově lze přibalit i mobily. Jde prý pouze o novou možnost spojení rodin, na Floridě totiž žije velice početná menšina Kubánců a téměř všichni mají na „ostrově svobody“ příbuzné. Kubánské mobilní telefony budou fungovat v rámci amerických sítí, protože na Kubě žádná není.  

George Bush zároveň nabídl americkým nevládním organizacím zvláštní licenci, která umožňuje dodávat na Kubu software a hardware podporující internet, včetně osobních počítačů.

Dlouholetý vůdce Fidel Castro kvůli vážné nemoci v létě 2006 převedl pravomoci na svého bratra Raúla, který je prezidentem od 24. února. Zavedl řadu reforem, jež mají ulehčit život obyvatel. Umožnil Kubáncům přístup k dosud zakázanému spotřebnímu zboží, například mobilním telefonům, DVD přehrávačům či počítačům. Kubánci se mohou ubytovat v hotelech, jež byly vyhrazeny jen zahraničním turistům, a v zemi se také začíná hrát golf.

Vydáno pod