Po středečním incidentu odstavila švédská jaderná elektrárna první reaktor

Stockholm - Kvůli podezření na připravovanou sabotáž odstavila švédská jaderná elektrárna Oskarshamn ve středu večer první reaktor. Šlo o reakci na zatčení dvou podezřelých mužů, přičemž u jednoho z nich byly objeveny stopy vysoce výbušné látky. V běžné činnosti zatím pokračuje jen jediný z trojice reaktorů této elektrárny.

Oba zadržení muži ve věku 53 a 44 let pracují pro firmu, která v elektrárně momentálně provádí údržbářské práce, mladší z nich přitom podobné práce v Oskarshamnu provádí již od poloviny 90. let. Oba byli pro svou práci prověřeni i schváleni švédskou tajnou policií Säpo. Stopy nebezpečné látky byly nalezeny u staršího z nich.

Oskarshamn má celkem tři jaderné reaktory, dvojice pracovala v přechodně odstaveném druhém bloku. První blok byl odstaven proto, že i do části jeho prostor mohli mít zadržení přístup.

Látkou, jejíž stopy byly při bezpečnostní kontrole zjištěny, je krystalická sloučenina TATP, kterou policie označuje jako „vysoce výbušnou“. Byla použita například při teroristických útocích v londýnském metru před třemi lety, kdy přišlo o život asi 50 osob.

U obou zadržených byla provedena domovní prohlídka. Policie však dnes ráno uvedla, že nepřinesla žádné nové důkazy. Muži také při prvních výpovědích popřeli, že by chtěli činnost elektrárny ohrozit.