Klaus přijal srbského velvyslance, diplomatické roztržky lituje

Praha/Bělehrad - Prezident Václav Klaus přijal srbského velvyslance Vladimira Vereše, kterého Bělehrad povolal na konzultace. Srbsko tak reagovalo na to, že česká vláda uznala nezávislost Kosova. Klausův neobvyklý krok lze podle podle nejmenovaných diplomatických zdrojů chápat tak, že Česká republika považuje česko-srbské vztahy za nadstandardní. Vereš by měl Česko opustit v neděli. Odvolání ke konzultacím není úplným přerušením diplomatických styků; obvykle je dočasné a stává se, že se velvyslanec po nějaké době vrátí zpět.

Klaus diplomata přijal v neformálním oblečení. „V rozhovoru prezident projevil hlubokou lítost nad současným zhoršením diplomatických vztahů se Srbskem a vyjádřil přesvědčení, že se současné problémy podaří překonat a mimořádně přátelské vztahy mezi našimi zeměmi zůstanou do budoucna zachovány,“ informoval po schůzce Hrad.

Klaus dal už předtím najevo, že ho krok kabinetu - uznání Kosova - překvapil. Mluvčí Hradu Petr Hájek řekl, že by prezident hlasoval jako lidovečtí ministři, kteří uznání nezávislosti Kosova nepodpořili.

Vládní politici věří, že nynější diplomatická roztržka nenaruší tradičně
dobré vztahy obou států. Opoziční ČSSD a KSČM naopak míní, že uznání Kosova spolupráci se Srbskem poznamená a může mít i další negativní důsledky. Tvrdí, že vláda o Kosovu rozhodla v rozporu s některými doporučeními parlamentu. Premiér Mirek Topolánek připomněl, že dobré česko-srbské vztahy charakterizuje mimo jiné i důsledná podpora, kterou Češi vyjadřují snaze Srbska stát se členem EU. Lidovci si stále myslí, že se s uznáním mělo přinejmenším ještě počkat.

Česká velvyslankyně v Srbsku zůstává 

Česko se ve středu přidalo k některým evropským zemím a uznalo samostatnost Kosova, které v únoru vyhlásilo nezávislost na Srbsku. Srbská diplomacie v reakci na to v protestní nótě oznámila, že ministr zahraničí Vuk Jeremić nařídil okamžitě odvolat velvyslance Vladimira Vereše z Prahy. Česká diplomacie takovou reakci očekávala - Bělehrad totiž stejně postupoval i v případě dalších více než čtyř desítek zemí, které už nezávislost Kosova uznaly. Česko v Srbsku i nadále zastupuje velvyslankyně Hana Hubáčková a pražské diplomatické ústředí neplánuje její odjezd.

Kosovo uznaly více než čtyři desítky zemí včetně Spojených států. Proti se naopak staví například Rusko. Ani v Evropské unii nepanuje jednota. Odtržení Kosova posvětily všechny velké státy unie kromě Španělska. Proti je Slovensko či Řecko.