Izraelský premiér Ehud Olmert byl kvůli korupci u výslechu

Jeruzalém - Izraelský premiér Ehud Olmert, který je podezřelý z korupce, jíž se údajně dopustil protizákonným přijetím statisíců dolarů od amerického občana Mošeho Talanskyho, byl dnes u výslechu. Olmert už dříve přiznal, že od amerického podnikatele přijal finanční dary na volební kampaň, popřel ale, že by se tím dopustil čehokoliv nezákonného. Odstoupit hodlá jen v případě, že bude obviněn.

Financování politiky ze zahraničních zdrojů izraelské zákony nedovolují. Je to už páté policejní vyšetřování Olmertovy dřívější činnosti od jeho nástupu do funkce premiéra v roce 2006. V žádném z minulých případů obžalován nebyl. Spekuluje se, že vznášení stále nových podezření vůči Olmertovi ohrožuje nejen vládu, ale také mírové rozhovory s Palestinci.

Dnešní výslech, který je ve vyšetřování korupční kauzy už druhý, trval jenom hodinu. Policie se izraelského premiéra ptala, co s penězi od sponzora udělal a co mu za ně slíbil. Olmert údajně opět tvrdil, že finance, které dostal, okamžitě předal svému právníkovi a sekretářce a nic si jako soukromá osoba nenechal. Zopakoval, že je nevinný.

Jeho tvrzení ale podrývají spekulace, že z peněz, které mu údajně věnoval Talansky, financoval Olmert své cesty do zahraničí, platil z nich hotely. Prý také sponzorovi pomáhal prosadit některé projekty například na jihu Afriky.

Opoziční pravicová strana Likud, k níž kdysi Olmert patřil, než přestoupil do centristické strany Vpřed (Kadima), a její vůdce Benjamin Netanjahu teď jeho aférou získávají navrch. „Olmert a vláda Kadimy nemají veřejnou legitimitu, žádnou morální legitimitu, a my je nepodpoříme při žádné dohodě ani vojenském kroku,“ prohlásil poslanec Likudu Juval Steinitz.

Olmerta k rezignaci vyzývají členové největšího koaličního partnera Kadimy, Strany práce. Její vůdce Ehud Barak se k tomu zatím ale sám nevyjádřil. Pokud by Olmert byl donucen odstoupit, pak by jej, alespoň krátkodobě, zřejmě nahradila ministryně zahraničí Cipi Livniová.

Třetí výslech je údajně naplánován na příští týden a Olmert při něm bude vyzván, aby podrobně vyúčtoval každý dolar, který obdržel od amerického podnikatele Morrise Talanského.