Britští labouristé utrpěli další porážku

Londýn - Britští opoziční konzervativci zvítězili v doplňovacích volbách v doteď labouristickém okrsku na severu Anglie. Premiéru Brownovi a jeho straně tak uštědřili další ránu. Labouristé totiž utrpěli porážku v celostátních volbách 1. května. Doplňovací hlasování se přitom bere jako ukazatel popularity britské vlády.

Doplňovací volby ve městě Crewe proběhly kvůli úmrtí oblíbené labouristické poslankyně Gwyneth Dunwoodyové. Na její místo kandidovala její dcera Tamsin, ale jasně prohrála s konzervativcem Edwardem Timpsonem.

I když výsledek nic nezmění na pohodlné většině labouristů v parlamentu, sledovala Británie doplňovací volby jako důležitý ukazatel popularity vlády a Browna, který nastoupil do úřadu před necelým rokem.

Naposledy se konzervativcům podařilo v doplňovacích volbách získat křeslo držené labouristy v roce 1978, tedy rok před tím, než v čele s Margaret Thatcherovou vyhráli i parlamentní volby a zůstali u moci 18 let. Gordon Brown musí uspořádat parlamentní volby do poloviny roku 2010 a mezi labouristy se množí pochyby, zda je s to je vyhrát.

Hlavní příčinou prohry labouristické kandidátky v Crewe je zhoršující se ekonomika a rostoucí životní náklady. Řada voličů zde také uvedla, že konzervativce volila poprvé v životě.