Saakašvili má v Gruzii ústavní většinu, opozice oznámila bojkot parlamentu

Tbilisi - Podle konečných výsledků středečních parlamentních voleb v Gruzii zvítězilo vládní Sjednocené národní hnutí (UNM) prozápadně orientovaného prezidenta Michaila Saakašviliho. Ústřední volební komise oznámila, že UNM získalo 59,48 procenta hlasů, a má tak zřejmě v parlamentu většinu potřebnou i k prosazení ústavních změn. Opoziční koalice odmítá výsledky uznat a obviňuje úřady z podvodné manipulace. Na dnešní tiskové konferenci navíc oznámila, že bude nový parlament bojkotovat.

„Opoziční koalice se odmítá účastnit činnosti nového parlamentu a zůstane se svými lidmi,“ prohlásil dnes opoziční předák Levan Gačečiladze. Zároveň vyzval k masové účasti na protestní akci, kterou svolal na pondělní gruzínský Den nezávislosti.

Opoziční koalice Sjednocená opozice-Národní rada-Nová práva se 17,69 procenta odevzdaných hlasů skončila podle konečných výsledků na druhém místě. Hranici pěti procent hlasů potřebných pro vstup do parlamentu ještě překonala Křesťanskodemokratická aliance (8,26 procenta) a Strana práce (7,55 procenta).

Mezinárodní pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, NATO a Evropského parlamentu výsledky voleb nezpochybnili, byly podle nich i přes problémy zorganizovány lépe než v minulosti. Připustili, že kampaň poznamenala obvinění ze zastrašování, že státní prostředky pomáhaly některým kandidátům a že volební komise a soudy v regionech měly věnovat stížnostem více pozornosti.

Opoziční kandidát na post gruzínského prezidenta Levan Gačečiladze
Zdroj: ČT24