McCain sice není nejmladší, ale zdravý

Washington - John McCain netrpí žádnými zdravotními problémy. Vyplývá to ze zdravotních záznamů z posledních osmi let, které dnes republikánský kandidát na amerického prezidenta zveřejnil. Reagoval tak na výhrady kritiků, že je na prezidentskou funkci příliš starý. V srpnu mu bude 72, a pokud by vyhrál souboj o Bílý dům, stal by se nejstarším americkým prezidentem zvoleným na první volební období.

Od roku 2002 se neobjevily náznaky, že by McCain mohl jako v minulosti opět onemocnět rakovinou kůže. „Myslím, že záznamy jsou zjevně skvělé,“ řekl reportérům arizonský senátor. Jeho ošetřující lékař ho označil jako „výrazně mladšího, než na co ukazuje jeho biologický věk“. Lékařské záznamy senátora potvrzují, že McCain má v pořádku krevní tlak (122 na 78) i váhu (74 kilogramů). Má malé ledvinové kameny, občas prý trpí mírnými závratěmi, to ho však podle lékařů nikterak při práci neomezuje. Z dokumentů také vyplývá, že McCain bere léky na udržování hladiny cholesterolu.

McCain prodělal od roku 1993 čtyřikrát rakovinu kůže, v roce 2000 podstoupil operační zákrok, kterým mu lékaři odstranili na tváři potenciálně smrtelný kožní melanom. Po zákroku mu na tváři zůstala jizva. Pravidelně každé tři až čtyři měsíce podstupuje vyšetření kůže. Do roku 1980 kouřil dvě krabičky cigaret denně.

Podle lékařských záznamů zůstaly na jeho těle také viditelné jizvy z doby, kdy strávil pět a půl roku ve vietnamském zajetí. Veterán z vietnamské války si zlomil několik kostí poté, co byl sestřelen nad Hanojí; jeho zdraví pak navíc podlomilo kruté zacházení ve vietnamském vězení. Přesto má šanci dožít se požehnaného věku - jeho matce Robertě je 96 let a stále se těší dobré kondici.

Bush pomůže McCainovi shánět peníze na kampaň 

George Bush prý příští týden začne pomáhat McCainovi ve shánění dalších peněz na volební kampaň. Podle Bílého domu se má americký prezident příští týden zúčastnit tří akcí ve Phoenixu, Salt Lake City a v Park City v Utahu, kde chce McCain žádat sponzory o další finance na svou volební kampaň před listopadovými volbami hlavy státu. Podle Bílého domu se však budou všechny tři akce konat s vyloučením veřejnosti, takže tam nebudou mít ani novináři a fotografové přístup. Bush oznámil svou podporu McCainovi počátkem března poté, co arizonský senátor zvítězil nad svými soupeři z řad republikánů v primárních volbách Republikánské strany.

Demokratičtí kandidáti jsou mladší

McCainovi protivníci z Demokratické strany - senátoři Barack Obama a Hillary Clintonová - kteří se ucházejí o post stranického kandidáta do prezidentských voleb, mají co do věku značnou výhodu. Bývalé první dámě země je 60 let a Obamovi pouhých 46 let. Nejmladším americkým prezidentem byl John F. Kennedy, který byl zvolen do úřadu ve 44 letech.

McCain se ve čtvrtek pustil do Obamy kvůli veteránům 

Ve čtvrtek McCain ostře napadl svého pravděpodobného demokratického soupeře Baracka Obamu za to, že nikdy nebyl v americké armádě, a přesto ho kritizoval kvůli zákonu o podpoře vojenských veteránů. Obama kritiku odmítl. Spor začal čtvrtečními výroky Obamy, který v Senátu kritizoval McCaina za to, že odmítl zákon umožňující vysokoškolská stipendia pro veterány již po třech letech v armádě. McCain a administrativa George Bushe se obávají, že schválený zákon povede k tomu, že vojáci budou z armády odcházet příliš brzy.

Ostrý střet přichází v době, kdy se oba kandidáti již soustřeďují na vzájemný volební souboj na podzim, přestože mezi demokraty ještě není výběr kandidáta ukončen. Nicméně demokratická senátorka Hillary Clintonová zaostává za Obamou v počtu delegátů pro nominační sjezd a její vítězství je stále méně pravděpodobné.

Bill Clinton chce pro svou ženu viceprezidentskou nominaci

I když američtí demokraté ještě neskončili výběr svého prezidentského kandidáta a tábor Hillary Clintonové odmítá uznat porážku, její manžel a bývalý prezident Bill Clinton v soukromí zvažuje, že by měla po boku Baracka Obamy kandidovat na viceprezidentku.

Podle amerických médií si Hillary podle svého manžela viceprezidentskou kandidaturu zaslouží, protože v primárkách vyhrála ve velkých státech jako je Ohio a Pensylvánie a hlasovalo pro ní celkem přes 16 milionů lidí.