Státy Jižní Ameriky založily regionální unii

Brasília - Šéfové 12 jihoamerických států dnes na summitu v Brazílii založili unii, která má za cíl ekonomickou a politickou integraci oblasti. Státy se podpisem smlouvy o vytvoření jihoamerického společenství národů (UNASUR) zavázaly mimo jiné ke spolupráci v oblasti energetiky, infrastruktury a financování projektů. Neshodly se však na společné obranné a obchodní politice, napsala agentura Reuters.

Brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva vznik společenství, jež si bere příklad z Evropské unie, přivítal a ocenil ho jako důkaz, že Jižní Amerika je na cestě získat celosvětový vliv.

Země UNASUR se budou střídat v předsednictví. Jejich ministři zahraničí se budou setkávat každých šest měsíců a vznikne i jihoamerický parlament. Kolumbie však podle agentury Reuters odmítla brazilský návrh mít společnou obrannou radu.

Přes atmosféru jednoty, která na summitu vládla, zůstávají mezi některými zeměmi Jižní Ameriky vážné rozpory, zejména mezi Ekvádorem, Kolumbií a Venezuelou. Brazílie se již dlouho snaží sjednotit region a vyvážit tak v Jižní Americe ekonomický vliv Spojených států a Evropy.