Záplavy v Chile vyhnaly z domovů přes 15 tisíc obyvatel

Santiago de Chile - Rozsáhlé záplavy ve střední a jižní části Chile přinesly vytrvalé deště, a vyhnaly tak z domovů přes 15 tisíc obyvatel. Pět lidí zemřelo, kvůli povodním kolabuje doprava. Pod vodou je i velká část metropole a uzavřen musel být i největší důl na měď na světě El Teniente.

„Více než sedm toků se vylilo z břehů,“ oznámil zástupce ministerstva veřejných prací Juan Saldivia. V pátek se podle něj situace zkomplikovala. Na dálnici číslo pět, která je hlavním chilským silničním tahem, který spojuje sever a jih země, byl na třech místech přerušen provoz.

Kvůli záplavám se zbortil i železniční most asi 200 kilometrů jižně od hlavního města, a zčásti tak byla přerušena i vlaková doprava. Navíc nyní hrozí sesuvy půdy - jeden z nich zablokoval přístupovou cestu k měďnému dolu El Teniente, který proto jeho vlastník, společnost Codelco, musela na 48 hodin uzavřít.

Ulice v některých městech se proměnily v řeky. Například v hlavním městě Santiagu spadlo během 24 hodin 35,7 milimetru srážek, což je množství, které obvykle v metropoli spadne během celého zimního období. Podle meteorologů by měl déšť během víkendu slábnout, větší množství srážek se ale opět čeká už začátkem příštího týdne.

Záplavy ale mají jediný pozitivní dopad - vytrvalý déšť naplnil nádrže, které vyschly během nejhoršího sucha za poslední desítky let. To postihlo Chile v minulých měsících.