Irácká vláda údajně rozbila síť Al-Káidy v Mosulu

Bagdád - Irácká vláda oznámila, že se jí pokusy o rozbití sítě teroristické organizace Al-Káida v oblasti severoiráckého města Mosul vydařily. Irák právě v okolí Mosulu vede od poloviny května za podpory amerických sil rozsáhlou operaci proti radikálním muslimům. Při páteční společné operaci amerických a iráckých jednotek v šíitských čtvrtích na jihozápadě Bagdádu bylo podle dnešní zprávy agentury AFP zatčeno několik desítek osob údajně hledaných justicí.

Operace v oblasti Mosulu umožnila rozbít a oslabit síť Al-Káidy v provincii Ninive, sdělil mluvčí ministerstva vnitra Abdal Karím Chaláf. Zatčeno bylo 1480 osob, mezi nimi 300 hledaných, dodal.

Mezi zatčenými jsou příslušníci sunnitských radikálních skupin Ansar Sunna, Armáda Mudžáhiddínů a Brigáda revoluce z roku 1920, řekl mluvčí.

Irácká armáda vede od 14. května za podpory amerických sil v Mosulu asi 370 kilometrů severně od Bagdádu rozsáhlou ofenzivu proti irácké větvi Al-Káidy, jež je v tomto regionu velmi aktivní. Dosud tu bylo zaznamenáno jen málo střetů.

Metropoli Ninove Mosul, kde žije 1,5 milionu obyvatel, šíitů, sunnitů, Kurdů i křesťanů, až dosud americké velitelství považovalo za epicentrum působnosti stoupenců Usámy bin Ládina, kteří byli loni vytlačeni z Bagdádu a západu země.

Podle irácké vlády je jedním z cílů ofenzivy zastavit a pronásledovat všechny členy Al-Káidy, kteří prchají z Mosulu, aby nemohli operovat v sousedních regionech Tikrítu, Kirkúku a Dijály.

Americké a irácké jednotky v pátek při společné operaci v šíitských čtvrtích na jihozápadě Bagdádu zatkly několik desítek osob údajně hledaných justicí.

Operace se uskutečnila ve čtvrtích Amal a Bajá, kde má své četné stoupence radikální šíitský vůdce Muktada Sadr, sdělili agentuře AFP svědci.

„Irácké a americké síly přepadly mešitu ve čtvrti Amal a sousední tržiště, kde pozatýkaly desítky lidí, včetně starců a mladistvých,“ uvedl Hazím Muhammad, obyvatel této čtvrti.

„Zadrženi byli moji bratři, z nichž jednomu je 12 let, a také můj bratranec,“ řekl tento svědek a dodal, že se mu podařilo iráckým vojákům uniknout.

Mnoho dalších lidí na dotaz AFP potvrdilo vlnu zatýkání na ulicích města v době, kdy jeho četní obyvatelé vyšli za nákupy.

„Iráčtí a američtí vojáci zadrželi přes 400 lidí, mezi nimiž jsou jak staří lidé, tak děti,“ prohlásil jeden z mluvčích hnutí Muktady Sadra v Amalu.

Vojáci podle něho nemají žádný mandát od justice a ani nijak nevysvětlili operace, při nichž byli zatýkaní ponižováni a jejich práva poškozována.

Mluvčí irácké armády v Bagdádu Kásim Atta ve státní televizi Al-Irákíja potvrdil domovní prohlídky v obou čtvrtích, zatčení osob hledaných justicí a zajištění četných skrýší zbraní a výbušnin. Dodal, že irácké síly postupovaly při své misi profesionálně, ale neuvedl, kolik lidí bylo zadrženo.