Opoziční kandidát na prezidenta Zimbabwe se vrátil do vlasti

Harare - Prezidentský kandidát a předák zimbabwské opozice Morgan Tsvangirai se dnes vrátil do vlasti i přes výhružky, že na něj může být spáchán atentát. Tsvangirai se chystá zahájit kampaň před druhým kolem prezidentských voleb, které by se mělo uskutečnit na konci června.

Zimbabwská opozice v březnových parlamentních volbách získala historické vítězství. Poprvé za 28 let vlády prezidenta Roberta Mugabeho má většinu v parlamentu. V souběžných prezidentských volbách vůdce opozičního Hnutí pro demokratickou změnu (MDC) Tsvangirai také vyhrál, ale nezískal potřebnou nadpoloviční většinu. O funkci hlavy státu se s autoritářským Mugabem utká ve druhém kole 27. června.

Tsvangirai strávil šest týdnů v zahraničí, protože se snažil naklonit si africké vůdce na svou stranu a také proto, že se obával o svou bezpečnost. Před týdnem opozice oznámila, že se na jejího vůdce chystá atentát. Mugabeho vláda to ale důrazně popřela.

Nezávislé skupiny obhájců lidských práv dlouhodobě upozorňují, že stoupenci opozice jsou terčem násilné kampaně, která je má donutit, aby v druhém kole hlasovali pro Mugabeho. Desítky lidí byly při ní zabity, stovky dalších zraněny. Ekonomická a politická krize vyhnala statisíce Zimbabwanů do zahraničí.

Podle agentury AP Tsvangirai už přežil nejméně tři útoky hrozící smrtí. V roce 1997 se ho neznámí útočníci pokusili vyhodit z okna v desátém patře. Loni musel být po brutálním napadení policií hospitalizován.