Polský expremiér obvinil prezidenta, že ho nechal odposlouchávat

Varšava - Někdejší polský premiér z let 2005 a 2006 Kazimierz Marcinkiewicz obvinil současného prezidenta Lecha Kaczyńského, že ho v té době nechal odposlouchávat. V rozhovoru pro dnešní vydání polského listu Dziennik Marcinkiewicz také uvedl, že pověření k odposlechům od prezidenta měla tajná služba ABW. Úřad hlavy státu všechna obvinění odmítl.

Expremiér je přesvědčen, že ho prezident chtěl zdiskreditovat a tím uvolnit post předsedy vlády pro svého bratra, Jaroslawa Kaczyńského.

Marcinkiewicz v deníku tvrdí, že informaci o odposleších má potvrzenu ze tří na sobě nezávislých zdrojů a nepřímo i od šéfa ABW Witolda Marczuka.

Prezidentská kancelář označila expremiérova obvinění za „naprosto nepravdivá“. „Nic takového se nestalo,“ řekl zástupce kanceláře Michal Kamiński.

Naproti tomu představitelé současné vládní koalice, která v loňských volbách PiS bratrů Kaczyńských porazila, mluví o skandálu evropských rozměrů.

Státní zástupce by měl o tom, zda v této věci zahájí vyšetřování, rozhodnout v pondělí.

Marcinkiewicze do křesla předsedy polské vlády překvapivě vynesly volby v roce 2005, v nichž vyhrála konzervativní PiS. Předseda této strany Jaroslaw Kaczyński totiž premiérský post odmítl, protože nechtěl ohrozit šance svého bratra Lecha na výhru v prezidentských volbách. Premiérem se Jaroslaw Kaczyński stal až v červenci 2006, kdy už jeho bratr byl hlavou státu.

Marcinkiewicz se poté stal poradcem a v létě loňského roku dokonce z PiS vystoupil. Už tehdy tvrdil, že je to kvůli informacím, že byl jako premiér odposloucháván. S obviněním, že odposlechy nařídil sám prezident, ale Marcinkiewicz přišel až nyní.

Vydáno pod