Jihoafrická policie hlásí snížení počtu útoků proti cizincům

Johannesburg - Násilnosti proti přistěhovalcům, které před dvěma týdny vypukly v Jihoafrické republice, se dnes zklidnily a z různých míst bylo hlášeno jen několik incidentů. S odvoláním na policejní mluvčí o tom informovala agentura AFP. V Johannesburgu proti xenofobním útokům protestovaly tisíce lidí.

Přede dvěma týdny začali nemajetní Jihoafričané na předměstích Johannesburgu útočit na přistěhovalce z jiných afrických zemí, kteří jim prý berou práci a často se dopouštějí zločinů. Nepokoje se později rozšířily i do dalších oblastí země. Násilí si zatím vyžádalo nejméně 42 mrtvých.

Jihoafrický Červený kříž dnes oznámil, že 25.000 cizinců muselo v obavách před útoky uprchnout a skrývají se v Jihoafrické republice na policejních stanicích a provizorních stanovištích. „Situace (uprchlíků) se zhoršila od rozšíření násilí do Durbanu a Kapského Města,“ uvedla mluvčí Červeného kříže Françoise Le Geoffová. Mnozí imigranti se také vracejí do své vlasti.

„Podle nejnovějších informací, které mám k dispozici, se poslední incidenty udály před 24 hodinami v Severozápadní provincii,“ řekla agentuře AFP policejní mluvčí Sally de Beerová. „Zdá se, že se to uklidňuje,“ dodala. Podle agentury AP policie od začátku útoků zatkla na 500 lidí.

AP také informovala, že příslušník jihoafrické armády, která byla ve čtvrtek nasazena na pomoc policii, v noci na dnešek zastřelil muže na předměstí Johannesburgu. Podle armádního generála Kweny Mangopeho zastřelený člověk napadl ženu. Není však jasné, zda šlo o xenofobní útok či domácí násilí.

Tisíce lidí podle agentury Reuters dnes prošly Johannesburgem a požadovaly zastavení xenofobního násilí. Nesly transparenty s nápisy „Xenofobie ubližuje jako apartheid“ a s dalšími podobnými hesly. Protest zorganizovaly církve a odbory.

Nejčastěji se terčem útoků stávají Mosambičané a Zimbabwané. V padesátimilionové Jihoafrické republice žije okolo pěti milionů přistěhovalců, z nichž nejméně tři miliony jsou právě ze Zimbabwe.

Generální tajemník vládnoucího Afrického národního kongresu (ANC) v pátek vyzval členy této strany ke zformování místních výborů, které zabrání řádění zločinců v ulicích a budou pomáhat obětem útoků.

V důsledku nepokojů, které ohrožují stabilitu jedné z největších afrických ekonomik, prudce klesl kurz jihoafrického randu. Pokud by vedení země v čele s prezidentem Thabem Mbekim situaci nezvládlo, mohlo by to mít nepříjemné důsledky také pro světový šampionát ve fotbale, který se v zemi má konat za dva roky a od nějž si JAR hodně slibuje, především v cestovním ruchu. Příslušné instituce se obávají, že kvůli násilnostem se zahraniční návštěvníci začnou zemi vyhýbat už teď.