V Norimberku bude cestující vozit metro bez řidiče

Norimberk - Norimberské metro bude už brzy jezdit bez strojvůdce. Pravidelný provoz automatických vlaků bude sice zahájen až v červnu, už teď si ale mohou cestující novinku vyzkoušet o víkendech. Nový systém vznikal sedm let a stál přes 100 milionů eur, přinese ale úspory za personál i ekologičtější provoz.

Výhodou je také možnost nasadit zejména v dopravní špičce více vlaků. Až dosud byl totiž nejkratší interval mezi dvěma vlaky v tunelu 200 sekund, s automatickým řidičem ale můžou vlaky jezdit dvakrát častěji, s nižšími náklady tak přepraví více lidí.

Jízda metrem je tak pro norimberské po třiceti letech zase atrakcí. Ne každý je ale z chystané novinky nadšený: „Moje matka prohlásila, že do vlaku bez řidiče v životě nenastoupí," stěžuje si jedna z cestujících.

Management chce ale o důvěru lidí bojovat: třeba informační kampaní. A taky heslem Bezpečnost nade vše. Kolejiště hlídá systém vysokofrekvenčních vln, když dovnitř spadne větší předmět nebo dokonce člověk, blížící se vlak ihned zabrzdí. Čidla ve dveřích zas povolí, když v nich něco nebo někdo uvízne. „Dveře jsou navíc vybaveny zvukovou a světelnou signalizací - pro nevidomé a neslyšící. Kvůli dětem a vozíčkářům zase ve stanici vždy vyjede automatický práh," vysvětluje mluvčí dopravního podniku Elisabeth Seitzingerová.

Každý vagón je navíc vybaven tlačítkem tísňového volání a také kamerou. V případě nouze se tak cestující mohou ihned spojit s řídícím střediskem. Odtud se lze také podívat a promluvit do každého vlaku a na každé nástupiště. Povětšinou ale bude s lidmi hovořit pouze automat.