Čína varovala, že po zemětřesení hrozí protržení 69 vodních hrází

Peking - Čínské ministerstvo vodního hospodářství dnes varovalo, že po rozsáhlém zemětřesení, které před téměř dvěma týdny zasáhlo jihozápadní provincii S'-čchuan, hrozí protržení 69 poškozených vodních hrází. Situaci v oblasti by navíc mohlo výrazně zkomplikovat horšící se počasí - podle meteorologů totiž tuto provincii možná už dnes čekají silné deště.

Čínská vláda dnes znovu zvýšila bilanci počtu obětí zemětřesení. Podle nejnovějších údajů je mrtvých 62.664, dalších 23.775 lidí se pohřešuje. V sobotu přitom čínský premiér Wen Ťia-pao připustil, že mrtvých nejspíš bude 70.000 až 80.000 nebo i více.

Provincii S'-čchuan dnes zasáhly další následné otřesy, které byly tak silné, že je pocítili lidé až v Pekingu; podle amerických seizmologů dosáhly 5,8 stupně Richterovy škály. Informace o případných obětech nebo škodách zatím nejsou známy.

V provincii je bez přístřeší odhadem pět milionů lidí, kterým se vláda a mezinárodní humanitární organizace snaží zajistit alespoň základní pomoc. Jejich úsilí ale nyní může zhatit počasí. Čínští meteorologové totiž vydali předpověď, podle níž některé části provincie dnes a v pondělí čekají silné deště nebo dokonce průtrže mračen. Kvůli dešti budou hrozit i sesuvy půdy.

Už delší dobu místní úřady s obavami sledují desítky jezer, která se po zemětřesení vytvořila. Sesuvy půdy totiž zatarasily koryta několika velkých řek a ty se začaly rozlévat. Ministerstvo vodního hospodářství navíc před dnešní plánovanou tiskovou konferencí vydalo varování, že v povážlivém stavu jsou i hráze téměř sedmi desítek nově vytvořených i starších vodních nádrží. Pokud celou situaci zkomplikují ještě přívalové deště, mohou oblast zasaženou zemětřesením postihnout navíc i záplavy.

Největší obavy vzbuzuje obrovské jezero v Tchang-ťia-šanu. K němu se pěšky vydalo kolem 1800 vojáků s výbušninami, kteří mají za úkol řízenou explozí vytvořit v hrázi jezera otvor, kterým by voda začala pomalu odtékat. Pokud by se totiž hráz protrhla, mohla by voda zaplavit několik měst po proudu řeky.

Čínská státní televize dnes informovala, že celých 266 hodin po katastrofálním zemětřesení byl ve městě Mien-ču vyproštěn z trosek živý člověk.

Při otřesech o síle 7,9 stupně Richterovy škály bylo před dvěma týdny zraněno přes 350.000 osob, zhroutilo se pět a půl milionu budov. Navzdory ohromným materiálním škodám, jejichž výše se odhaduje na několik miliard dolarů, si místní správa vytkla za cíl opravit všechna města a poničenou infrastrukturu do tří let.

Vydáno pod