V Zimbabwe začala kampaň před druhým kolem prezidentských voleb

Harare - Zimbabwský prezident Robert Mugabe i opoziční předák Morgan Tsvangirai se pustili do nelítostné kampaně před druhým kolem prezidentských voleb, které se uskuteční 27. června. Tsvangirai se v sobotu vrátil do vlasti po šestitýdenním pobytu v zahraničí, kde sháněl podporu. Oba rivalové se už letos jednou utkali, koncem března však ani jeden nezískal dostatek hlasů, aby byl prezidentem zvolen už v prvním kole prezidentské volby.

Předák opozice se mimo Zimbabwe zdržoval z obav o vlastní bezpečnost. Opozice i humanitární organizace totiž tvrdí, že v zemi dochází k násilnému zastrašování odpůrců současného prezidenta. Před týdnem Hnutí pro demokratickou změnu oznámilo, že se na jejího vůdce chystá atentát. Vláda to však důrazně popřela.

Mugabe dnes na předvolebním shromáždění pohrozil vyhoštěním amerického velvyslance, který se podle kontroverzní hlavy státu vměšuje do zimbabwských záležitostí a podporuje opozici. James McGee vyvolal podle agentury AFP nedávno nelibost Harare tím, že společně s dalšími západními diplomaty navštívil v nemocnici oběti násilí, které provází předvolební kampaň.

„Budeme bojovat, i když jsme přitisknuti v koutě. Lidé dnes vidí nebezpečí, že moc přejde do rukou lokajů těch, které jsme včera porazili,“ řekl ministr spravedlnost Patrick Chinamasa v narážce na to, že dosavadní prezident vedl boj Zimbabwe za nezávislost na Velké Británii.

Tsvangirai dnes na pohřbu jednoho z mladých členů hnutí slíbil že bude požadovat, aby se režim zodpovídal ze svých údajných zločinů. „Nevadí nám politické činy, ale zločiny neodpustíme,“ řekl.

Hnutí pro demokratickou změnu získalo v parlamentních volbách, které se konaly souběžně s prezidentskými, historické vítězství. Poprvé za 28 let Mugabeho vlády má opozice většinu v parlamentu.

Vydáno pod