Barmská konference získala pro Barmu jen zlomek potřebné pomoci

Rangún - Dárcovská konference OSN na pomoc Barmě zasažené cyklonem Nargis získala pro Barmu příslib padesáti milionů dolarů, což je jen zlomek potřebné sumy. Barmská vláda však očekávala, že účastníci konference poskytnou peníze na likvidaci škod, které odhadla na 11 miliard dolarů.

Vojenská junta slíbila, že do země pustí všechny humanitární pracovníky, nicméně přesto odmítá pomoc válečných lodí. Americká, francouzská a britská vojenská loď čekají už několik dnů na hranici barmských výsostných vod. Cyklon před třemi týdny zabil 78 tisíc lidí a přes 50 tisíc dalších se pohřešuje.

K průlomovému prohlášení, že do Barmy budou mít tři týdny po katastrofě přístup všichni humanitární pracovníci, se barmská vláda odhodlala v pátek. Svůj slib však dosud nesplnila. Podle šéfa OSN Pan Ki-muna vládnoucí barmská junta v této otázce stále váhá a dává přednost pomoci na obnovu země.

„Náš prvořadý záměr je humanitární. Záchranné operace s cílem zajistit ošetření a jídlo pro ty, kdo o vše přišli, potrvají pravděpodobně nejméně šest měsíců. Infrastruktury musejí být obnoveny, ale to nemůže být naší hlavní starostí,“ zdůraznil generální tajemník OSN. Vyjádřil po konferenci přesvědčení, že junta pochopila potřebu rychle jednat.

Mnohé dárcovské země vyjádřily pochyby nad větší vstřícností junty a svou pomoc podmínily. Barma je dosud přístupnější pomoci z asijských zemí, odmítá vpouštět především občany západních států, které léta kritizují a sankcionují barmský režim.

Francouzští zástupci krátce po konferenci oznámili, že pro přetrvávající odmítavý postoj barmských úřadů upustí Francie od vyložení zaslané pomoci Barmě ze své vojenské lodi Mistral. Humanitární náklad o váze 1000 tun vyloží v Thajsku, kde ho předá týmu Světového potravinového programu (PAM) OSN. Ten pomoc časem předá postiženým v Barmě. Odmítnutí hmotné pomoci Rangúnem označila francouzská vláda za „šokující“.

„Některé země řekly, že chtějí dát další peníze, ale jen po vyhodnocení situace v terénu mezinárodními experty,“ uvedla mluvčí Evropské komise Heinke Veitová. Podle ní bylo nedorozuměním, že se o konferenci hovořilo jako o dárcovské, zatímco země přijely hlavně získat informace o dosavadním a budoucím průběhu humanitární pomoci postiženým, kterých se odhaduje na 2,4 milionu. Podle OSN se nějaká pomoc zatím dostala jen k asi čtvrtině z nich.

Konference se za Česko zúčastnil představitel ministerstva zahraničí Jiří Šitler, který měl za úkol nabídnout na pomoc lidem v Barmě dalších pět milionů korun a zjistit způsob, jak tyto peníze co nejlépe využít. Na pomoc Barmě Praha už v uplynulých týdnech uvolnila pět milionů korun.