Klaus odjíždí na návštěvu USA, kde představí svou knihu

Praha - Prezident Václav Klaus dnes odjíždí na pracovní návštěvu Spojených států, kde představí svou knihu Modrá, nikoli zelená planeta. Během třídenní cesty se v USA setká s řadou ekonomů i viceprezidentem Richardem Cheneym.

Představení anglické mutace Klausovy knihy proběhne v úterý v sídle Národního tiskového klubu ve Washingtonu. „Názor Václava Klause zpochybňující míru vlivu průmyslové výroby na nárůst globálního oteplování je známou záležitostí, se kterou je část americké odborné veřejnosti připravena polemizovat,“ komentoval zpravodaj Roman Bradáč. Podle něj ale nevzbudí Klausova kniha v Americe větší zájem.

Neočekává se, že by se Klaus během pobytu v USA chtěl dotknout aktuálních jednání o americké radarové základně v ČR. „Američané jsou dostatečně informováni o tom, že to, jak to s radarem u nás dopadne, záleží především na vládě a na Poslanecké sněmovně,“ řekl ve Studiu ČT24 redaktor Hospodářských novin Adam Černý.

Vrcholem Klausovy návštěvy USA bude přijetí v Bílém domě, kde ho přivítá viceprezident Richard Cheney. Kromě dalších schůzek s politiky, ekonomy a novináři vystoupí český prezident na výroční večeři Competitive Enterprise Institute, kde převezme Cenu Juliana Simona. Klaus také navštíví sídlo prvního prezidenta Spojených států George Washingtona na Mount Vernon.