Gates: USA jsou s Guantánamem ve slepé uličce

Washington - Spojené státy se dostaly do "slepé uličky" v otázce uzavření americké vojenské věznice Guantánamo na Kubě. Podvýboru amerického Senátu to řekl ministr obrany Robert Gates, který loni přislíbil přezkoumat možnosti, jež by vedly k zavření věznice. Podle Gatese je problematický především postoj dalších zemí. Spojené státy se totiž obávají, že podezřelí propuštění z Guntánama by mohli být ve svých zemích úplně osvobozeni.

Američané zadržují na Guantánamu přibližně 270 lidí, které podezírají z podpory terorismu a z udržování vazeb s al-Káidou nebo s hnutím Taliban. Dosud bylo propuštěno asi 500 vězňů. USA tvrdí, že chtějí před vojenskými tribunály soudit 60 až 80 z nynějších zadržovaných.

„Jejich vlády nejsou připravené je přijmout. V některých případech také nemáme jistotu, že ve své zemi zůstanou (vězňové) za mřížemi,“ prohlásil již dříve Gates. Ministr prý o problému hovořil i s prezidentem Georgem Bushem a s ministrem spravedlnosti Michaelem Mukaseyem. Podle něj tak jsou USA nyní s Guantánamem ve „slepé uličce“, za kterou ovšem samy nemohou.

Věznice na americké základně na Kubě byla zřízena v lednu 2002, kdy sem začali být převáženi především z Afghánistánu lidé podezřelí z terorismu. Washington čelí kvůli Guantánamu mezinárodní kritice, protože většina vězňů je tam léta držena bez obvinění.

Vyšetřovatele z Guantánama často kritizují organizace hájící lidská práva. V médiích se totiž několikrát objevily záběry krutých výslechů, při kterých byli vězni mučeni. Podle nedávno zveřejněných údajů Pentagonu se přibližně pět až deset procent propuštěných vězňů z Guantánama po svém osvobození vrací k terorismu.

Uzavření Guantánama by mohla oznámit americká vláda ještě před odchodem George Bushe z prezidentské funkce počátkem příštího roku. Bílý dům a ministerstva zahraničí, obrany a spravedlnosti teď řeší otázku, kam přemístit zadržované. Zvažuje se například základna Ft. Leavenwort ve státě Kansas.