Novou barmskou ústavu schválily i provincie zasažené cyklonem

Rangún - Novou barmskou ústavu, jejíž návrh předložila vojenská vláda, schválilo v druhé části dvouetapového referenda 92,93 procenta hlasujících voličů. Oznámila to dnes barmská státní televize s konstatováním, že změnu základního zákona tak potvrdila drtivá část obyvatel.

Podle uvedeného zdroje v sobotu hlasovalo 93 procent z asi 4,5 milionu voličů. Druhá etapa referenda se konala v provinciích Rangún a Iravadi, které byly nejvíce postiženy ničivým cyklonem Nargis. Ve zbytku země se hlasovalo podle přání vlády už 10. května bez ohledu na humanitární katastrofu.

Podle referendové komise v první etapě novou ústavu podpořilo 94,2 procenta zúčastněných voličů. Sobotní hlasování v provinciích postižených přírodní katastrofou tak vlastně již bylo nepodstatné, protože oznámený pozitivní výsledek první etapy ve většině země již nebylo možné zvrátit.

Návrh ústavy předložený vojenskou juntou údajně představuje sedm stupňů přechodu k demokracii, kritici jej ale označují za formu upevnění vojenské vlády. Dokument slibuje všeobecné parlamentní volby v roce 2010, zároveň ale zaručuje čtvrtinu mandátů vojákům a poskytuje prezidentovi právo předat moc armádě v případě výjimečného stavu.

Nová ústava také vylučuje barmskou disidentku, nositelku Nobelovy ceny za mír Do Aun Schan Su Ťij z veškerých veřejných funkcí a úřadů. Su Ťij je již několik let v domácím vězení.

Opozice označila výsledek plebiscitu za podvod. Zpochybnila oficiální míru účasti, mnozí voliči prý navíc po příchodu do volebních místností zjistili, že již hlasovali.

Kvůli pořádání referenda krátce po řádění cyklonu Nargis kritizovala juntu i mezinárodní organizace pro ochranu lidských práv Amnesty International. Proti hlasování demonstrovali také Barmánci v exilu.