Počet obětí v Číně vzrostl na 65 tisíc, úřady omezí politiku jednoho dítěte

Peking - Počet potvrzených obětí čínského zemětřesení stoupl na 65 tisíc. Dalších 23 tisíc lidí se stále pohřešuje. Armáda se teď soustředí na vodní nádrže, u kterých hrozí protrhnutí hrází. Úřady také oznámily výjimku z tzv. politiky jednoho dítěte. Rodiny, které v provincii S'-čchuan při zemětřesení přišly o potomka, mají povoleno mít dalšího.

Země pod jihozápadní čínskou provincií S'-čchuan zůstává neklidná. Následné otřesy po seizmickém šoku z 12. května zbořily na 70 tisíc budov, které odolaly prvnímu zemětřesení. Nedělní otřesy o síle 6,4 stupně Richterovy škály zabily šest lidí a zranily tisíc dalších.

„Je tolik následných otřesů, každý sám o síle zemětřesení, každý den registrujeme nějaký na pěti až šesti stupních škály. Naši práci to značně poznamenává,“ řekl velitel vojenských záchranářů Čou Siao-Čou.

Největší starosti dělají armádě přehrady. Sedmdesát z nich hrozí protržením, ať už jde o díla vytvořená lidmi, nebo o hráze vzniklé sesuvy svahů do koryt horských řek. Ty blokují toky na 35 místech. Akutním problémem je jezero u města Pej-čchuan. Na dva tisíce vojáků přináší k závalové hrázi trhaviny. Jejich odpálení má pomoct vyčistit ucpané odtokové kanály, snížit hladinu, a tak zmenšit tlak vody na hráz.

Situaci na řadě míst komplikuje i předpověď počasí, která počítá se silnými dešti a průtržemi mračen. Hrozí nové sesuvy půdy a bahna. Práce na odstraňování starých stále pokračují. Podařilo se otevřít část silničních a železničních spojů. Letecké společnosti odvážejí raněné a přivážejí potřebné humanitární zásoby. Naprostou prioritou zůstávají stany a dočasné přístřešky.

Zemětřesením trpí i symbol Číny - pandy

Pandy by se jako symbol číny měly stát jedním z magnetů olympiády. Organizátoři odhadují, že se na ně do pekingské zoo přijde během her podívat šest milionů turistů. Na některých zvířatech je ale stále vidět stres z prožitého zemětřesení.

V Číně žije celkem 1770 pand, jen 180 z nich je chováno v zajetí. Zbytek žije v rezervacích a většina je právě v provincii S'-čchuan. Jedna z nich leží jen 30 kilometrů od epicentra zemětřesení a utrpěla velké škody. Pět ošetřovatelů zemřelo, všech 60 pand zřejmě přežilo, i když tři se stále pohřešují. Jedno z prvních letadel, které v S'-čchuanu po zemětřesení vzlétlo, pandy převezlo do rezervace Čcheng-tu a odtud pak o víkendu další letadlo do pekingské zoo, kde zůstanou až do listopadu.

Panda v čínské zoo
Zdroj: ČT24
Vydáno pod