V Gruzii demonstrovala opozice proti výsledkům voleb

Tbilisi - Desetitisíce stoupenců gruzínské opozice pochodovaly hlavním městem Tbilisi na protest proti výsledku parlamentních voleb z minulého týdne. Hlasování, v němž jasně zvítězila strana prezidenta Michaila Saakašviliho, bylo podle nich zfalšované. Demonstranti vtrhli na trasu, kudy krátce předtím prošla vojenská přehlídka na oslavu Dne nezávislosti. Policie nezasáhla a nechala je projít až k budově parlamentu, kde se tradičně demonstrace odehrávají.

K demonstrantům promluvila bývalá ministryně zahraničí Salomé Zurabišviliová a jeden z opozičních předáků David Gamkrelidze, dav označoval Saakašviliho za zloděje hlasů. Opozice požadovala rozpuštění nového parlamentu a zrušení výsledků voleb, v nichž Saakašviliho Sjednocené národní hnutí drtivě zvítězilo a zajistilo si ziskem 120 křesel ve 150členném parlamentu ústavní většinu. Už minulý týden opozice oznámila, že hodlá práci parlamentu bojkotovat.

Podle OSN sestřelili průzkumný letoun v dubnu Rusové

Monitorovací mise Organizace spojených národů v Gruzii oznámila, že 20. dubna sestřelila gruzínský bezpilotní výzvědný letoun skutečně ruská stíhačka. Moskva a Tbilisi se o tom dosud dohadovaly. Incident se stal nad Abcházií, separatistickou gruzínskou republikou. Podle zprávy mise OSN dokládají záznamy radarů, že stíhačka po sestřelení stroje zamířila do ruského vzdušného prostoru.

Ruské ministerstvo obrany zprávu mise OSN rezolutně popřelo. Odmítla ji i Abcházie a obvinila misi OSN, že zaujímá progruzínské postoje. Gruzínský prezident Michail Saakašvili naopak zprávu přivítal. Mise OSN nicméně kritizovala i Gruzii za vysílání špionážních strojů nad Abcházii, čímž porušuje uzavřené příměří.

Gruzie nejprve popírala, že by nad Abcházií operoval její špionážní stroj izraelské výroby, pak však z jeho ztráty obvinila Rusko. To zase tvrdilo, že stroj sestřelila abcházská protiletadlová baterie. Poté, co Gruzie zveřejnila videozáznam, Abcházie zase vyrukovala s verzí, že gruzínský letoun sestřelilo její cvičné letadlo československé výroby L-39 Albatros. Na videozáznamu má však útočící stroj dvojité svislé ocasní plochy, jaké nemá Albatros, ale ruské stíhačky Su-27 a MiG-29, které ve výzbroji abcházských sil nejsou.

Zpráva OSN vychází z videozáznamu, pořízeného z bezpilotního stroje těsně před sestřelením, prohlášení svědků a záznamu radaru.

Medveděv je pro konstruktivní vztahy s Gruzií

Ruský prezident Dmitrij Medveděv dnes v blahopřání ke gruzínskému státnímu svátku prohlásil, že chce s Gruzií budovat konstruktivní vztahy. Po dlouhodobém období napětí mezi oběma zeměmi za předchozí hlavy ruského státu Vladimira Putina je to poprvé, co Moskva nasadila smířlivý tón.

Mezi  Ruskem a Gruzií vládne napětí

Mezi Moskvou a Gruzií v poslední době vládnou kvůli separatistické Abcházii napjaté vztahy. Proruský západogruzínský region neuznává vládu v Tbilisi a požaduje samostatnost, stejně jako Jižní Osetie. Obě strany se vzájemně obviňují z přesunů vojáků k hranicím a ze záměrného vyostřování situace. Rusku je zároveň trnem v oku snaha Gruzie o vstup do NATO.

Abcházie, bývalá sovětská autonomní republika, vyhlásila v roce 1992, stejně jako o rok dříve Jižní Osetie, jednostranně nezávislost na Gruzii. Od té doby si spravuje své záležitosti sama za podpory Moskvy a usiluje o mezinárodní uznání nezávislosti, případně o spojení s Ruskem. Podle odhadů až 80 procent obyvatel obou regionů tvoří Rusové, žádná země až dosud ale jejich nezávislost neuznala - ani Rusko, ačkoli oba regiony hospodářsky podporuje. Rusko před časem oznámilo, že má v úmyslu navázat s oběma oblastmi těsnější vztahy.

Vydáno pod