Napětí v německé koalici: SPD má vlastní prezidentskou kandidátku

Berlín - Napětí v německé koaliční vládě vyvolávají neshody ohledně příštího spolkového prezidenta. Sociální demokraté (SPD) totiž proti stávající hlavě státu Horstu Köhlerovi postavili vlastní kandidátku Gesine Schwanovou. Köhler jako kandidát konzervativních křesťanských demokratů (CDU/CSU) kancléřky Angely Merkelové už minulý týden oznámil, že se o prezidentský úřad bude v květnu příštího roku znovu ucházet.

Kontroverzní 65letá rektorka Evropské univerzity Viadrina ve východoněmeckém Frankfurtu nad Odrou je příčinou hlasů volajících po konci velké koalice. "Rozhodla jsem se kandidovat, protože se celoživotně zasazuji o demokracii. Je to jediná forma, jak spolu lidé můžou důstojně žít, uvedla Schwanová.

V čele Německa by mohly být dvě ženy

Levicová politoložka před čtyřmi lety s Köhlerem v prezidentských volbách těsně prohrála. Nebude to mít snadné ani nyní, současný prezident se těší osmdesátiprocentní podpoře obyvatel a pravicových stran. Sociální demokraté jsou navíc v její podpoře rozpolcení. Antikomunistka Schwanová se paradoxně totiž může stát prezidentkou jen s hlasy postkomunistů. SPD přitom za koketování s krajní levicí nedávno zaplatila propadem preferencí. Schwanová dnes otevřeně prohlásila, že je jí jasné, že nemůže být zvolena bez podpory Levice, která je podle průzkumů třetí nejsilnější stranou v Německu, a potvrdila, že se bude o podporu jejího umírněnějšího křídla ucházet.

Předseda SPD Kurt Beck dnes odpoledne oznámil, že předsednictvo strany se na nominaci Schwanové shodlo jednomyslně, nevede ale kampaň proti současnému prezidentovi, kterého respektuje. Nominace Schwanové podle Becka nebyla motivována ani přípravou údajné budoucí koalice se Zelenými a stranou Levice.

Své znovuzvolení nemá zdaleka jisté ani Köhler, jehož kromě CDU/CSU podporuje také opoziční FDP. Nyní sice konzervativně-liberální tábor disponuje ve Spolkovém shromáždění, společném volebním sboru obou komor německého parlamentu, těsnou většinou, o tu by ale mohl přijít v září po zemských volbách v Bavorsku, kde hrozí citelné ztráty tamní dosud dominantní CSU.